Velid el’Muallim: ABD ve Türkiye Suriye’den askerlerini çekmelidir

  • 29 Eylül 2019
  • 1.398 kez görüntülendi.
Velid el’Muallim: ABD ve Türkiye Suriye’den askerlerini çekmelidir

Suriye Başbakan Yardımcısı, Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanı Velid el Muallim, ABD ve Türkiye’nin Suriye topraklarındaki askeri varlığının gayri meşru olduğunu belirterek bu güçlerin derhal Suriye’den çekilmeleri gerektiğini söyledi.

BM Genel Kurulunun 74. Dönem çalışmaları önünde yaptığı konuşmasında Bakan Muallim, “uluslararası sözleşmeleri ve anlaşmaları ihlal etmek, terörizmi desteklemek ve ekonomik bir abluka uygulamak, uluslararası sahnede kaos yaratmakta ve bizi hukukun üstünlüğü yerine orman kanununu götürmektedir” diyerek,  “terörizmin, işgal ve tahakkümden arınmış, daha güvenli ve daha istikrarlı bir dünya inşa etmek ya da halklarımızın geleceğini ve gelecek kuşakları rüzgarda savrulmaya mahkum edeceğimizi” vurguladı.

Muallim Terörizmle mücadele, Suriye gibi diğer ülkelerin karşı karşıya kaldıklarında sessiz kalan ülkelerin, öncelikleri listesinde değil ve bazıları için sadece ifadeler ve boş ifadelerden başka bir şey olmadığını söyleyerek, terörizme yatırım yapan ülkelerin bulunduğunu, şüpheli gündemlerini ve dış dikteleri reddeden halklara ve hükümetlere empoze etmek için bir araç olarak kullanan ülkelerin bulunduğunu ve bunun Suriye’ye on binlerce yabancı teröristin getirilmesi örneğinde belirgin olduğuna dikkat çekti.

Muallim, terör destekleyicisi ülkelerin, eğer bu izledikleri yolu devam ettirirlerse terörün daha da güçleneceği, destekleyicileri ve yatırımcıları dahil istisnasız tüm herkesi tehdit edeceğinin zihinlerinden kaçtığını hatırlattı.

Muallim, İdlib ilinin yabancı teröristleri bir arada toplayan dünyanın en büyük kompleksini teşkil ettiğini bunun da Güvenlik Konseyi’nde ilgili komitelerin raporlarıyla belgeli olduğunu söyledi.
Muallim, “Türkiye rejiminin Astana uzlaşmaları ve Soçi ittifakı gereğince yükümlülüklerini yerine getirmediğini bilakis İdlib ilinin büyük bölümünü elinde bulunduran Nusra Cephesi terör örgütünü desteklemeyi sürdürdüğünü ve orada terörist örgütlerin korunması için batılı ülkelerce destekli olarak bunu ölümüne yaptığına” dikkat çekti.
Muallim, İsrail işgal varlığının Suriye ve civar ülkelerin topraklarına saldırılarını tekrarladığını bunun da uluslararası kanun ve BM misakı ve Güvenlik Konseyi kararlarınca alenen ihlal sayıldığını belirterek, başkalarının topraklarını zorla katma zamanının geçtiğini ve Suriye krizinin Golan’ı tam olarak geri alması hakkından kaydıracağını zannedenlerin hayalperest olacağını vurguladı.

Muallim, ABD’nin Suriye ve İran dahil bazı ülkelere yönelik yaptırımlarına temasla, Amerika’nın bağımsız ülkelere yönelik yaptırımlar uyguladığını söyledi.

Suriyeli yetkili,  Suriye’nin İran’nın ABD’ye karşı siyasetlerine desteklediğini belirtirken Amerika’nın Fars körfezindeki askeri varlığının bölge güvenliği için tehdit sayıldığını ve bölgenin güvenliğinin ancak bölge ülkelerinin işbirliğiyle mümkün olabileceğini söyledi. /

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.