Venezuela Amerika’nın Askeri Tehditleri Karşısında Direniyor

  • 09 Mayıs 2019
  • 6.466 kez görüntülendi.
Venezuela Amerika’nın Askeri Tehditleri Karşısında Direniyor

Amerika’nın askeri tehditlerinin devam etmesi ve Venezuela muhalifler lideri Juan Guaido’nun, ülkenin yasal hükümeti başında bulunan Cumhurbaşkanına yönelik askeri tehditlerine paralel olarak Nicolas Maduro, Venezuela’nın hiçbir zaman teslim olmayacağını bildirdi.

Amerika’yı Maduro aleyhinde askeri müdahalede bulunmaya teşvik eden geçen haftaki Juan Guaido yandaşlarının darbe girişiminin hezimete uğraması ile Venezuela karşıtı askeri müdahale tehditleri de arttı.

Washington makamlarının hala askeri tehditten söz etmesinin yanı sıra muhalifler lideri Juan Guaido da Maduro’nun devrilmesi için yabancı askeri müdahaleden yana bir tavır sergilemektedir. Bu tehditler, Venezuela Cumhurbaşkanı ve ülkenin askeri güçleri komutanlarının savunmaya yaptığı vurgular sırasında gerçekleşmektedir.

Amerika ve ülke içi muhaliflerin Venezuela’nın yasal hükümeti aleyhine askeri müdahale tehdidi, onların Venezuela halkı ve milletinin direnişini farklı tuzaklardan yararlanarak kısa bir sürede kırabileceklerini ve Maduro’yu devirip yerine kukla rejimlerin işbaşına getirilmesini ümit ettiği bir sırada gerçekleştirilmektedir.

Venezuela’daki muhaliflerin lideri Juan Guaido, ülke ordusunun son kaoslarda ve darbede yanında yer alacağına dair yanlış hesaplara itiraf ederek askeri güçlerin onu desteklemek konusunda hatalı bir hesap yaptığını kabul etti.

Amerika ve ülke içindeki muhalifler Venezuela askeri güçlerini isteklendirmek ve aralarında tefrika oluşturmak için ciddi girişimlerde bulundular. Şimdi ise Washington bunu gerçekleştirmek için daha fazla çaba göstermektedir. Nitekim Amerikan üst düzey makamlarından biri de Venezuela ordusuna Nicolas Maduro’ya uymaması halinde daha fazla tavizler vereceğini bildirmiştir.

Buna ilaveten Amerika Hazine Bakanlığı Dış Sermayeler Denetleme Bürosu da Venezuela makamlarını isteklendirmek ve aralarında tefrika oluşturmak amacı ile daha önce yaptırıma tabi tutulan ancak hali hazırda Maduro hükümetinden ayrılan bir üyenin, el konulan Amerika’daki mal varlığını tekrar ona iade etti.

Tüm bunlara rağmen Venezuela askeri güçleri her daim ülkeyi savunacaklarına ve ülke Anayasasına bağlı kalacaklarına vurgu yapmaktadırlar.

Venezuela Savunma Bakanı Vladimir Padrino Lopez bu hususta şunları kaydetti:” Silahlı kuvvetler hala yasal Nicolas Maduro hükümetini kararlı bir şekilde savunmaya devam edecektir.”

Washington’un askeri müdahale tehditleri ise Rusya, Avrupa Birliği ve başka ülkelerin de ciddi eleştirilerine ve sert tepkilerine yol açmıştır.

Avrupa Birliği Dış Siyaset temsilcisi Federica Mogherini bu hususta şöyle bir vurgudu bulundu:” Şiddet içeren ve askeri bir  girişim Venezeula’da sürmekte olan kriz için çözüm getirmeyecektir. Uluslararası toplum, Venezuela’da sorunların çözümü için barışçıl, siyasi ve demokratik koşulları hazırlayabilir.”

Tüm karşı çıkmalara rağmen Washington makamları hala Venezuela’ya karşı yeni tuzaklar kurmaya çalışıyorlar. Nicolas Maduro’nun öldürülmesi planı ve Venezuela’ya Balckwater güçleri ile askeri saldırıda bulunulması bu komplo ve girişimlerin sadece bir kaçıdır. Aslına bu tehditlere rağmen, Venezuela askeri güçlerinin Maduro’ya bağlı kalıp direneceklerini belirtmesi Amerika’nın bu hedeflerine ulaşması yolunda büyük engel teşkil etmiştir.

Görünen o ki Amerika Venezuela aleyhinde her hangi bir askeri girişimde bulunursa Venezuela’nın Amerika için büyük bir kabusa dönüşmesi de kaçınılmazdır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.