Venezüella Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro’nun Amerika özel temsilcisini kabul etmesi

  • 24 Haziran 2016
  • 767 kez görüntülendi.
Venezüella Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro’nun Amerika özel temsilcisini kabul etmesi

Venezüella Devlet Başkanı Nicolas Maduro, ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Büyükelçi Thomas Shannon’u kabul edip, yaptığı görüşmede, iki ülke arasında diyalogun geliştirilmesi gerektiğini belirtti.

Venezüella lideri Maduro, Shannon görüşmesinin ardından basına yaptığı açıklamada, “Shannon’a Amerika başkanı Barack Obama’ya iletmesi için bir mesaj verdim. Obama’nın, sekiz yıl boyunca Venezüella’daki devrime karşı çıkarak takındığı tutumu değiştirebileceğini umuyoruz. Umarız başkanlığının son yedi ayında, iki ülke arasında olumlu bir gündemle diyalog yolunu açabiliriz” diye konuştu.

Maduro ile özel temsilci Shannon görüşmesi, Amerika ülkeleri teşkilatının toplantısından bir gün önce gerçekleştirildi. Venezüella’nın bu teşkilattaki üyeliğinin askıya alınması gündemdedir.

Amerikan Büyükelçisi Shannon Venezüella’da üst düzey yetkililerle muhalefetin ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle de bir araya geldi. Muhaliflerin görüşmede Maduro hükümetiyle diyalog çağrısını reddettiği kaydedildi. Amerika dışişleri bakanlığı yetkilisi Büyükelçi Thomas Shannon’un Karakas ziyareti, Amerika ile Venezüella arasındaki gerginlikleri gidermek ve ilişkileri düzeltmek yerine bu ülke’deki gelişmeler ve son durumu değerlendirme amacıyla yapıldığı söyleniyor. Amerika Venezüella muhalefetinin asıl destekçilerindendir. Washington yönetimi Amerika ülkeleri teşkilatına sızıp etkileyerek, bu örgütü solcu Maduro hükümetiyle çekiştirmeye çalışıyor. Amerika ülkeleri teşkilatının başkanı Luis Almagero da Nicolas Maduro’nun muhaliflerinden olup, Venezüella yönetimini eleştirmektedir.

Amerika dışişleri bakanı John Kerry geçen ay Venezüella mevkidaşı Delcy Rodriguez ile Dominik Cumhuriyeti’nde bir araya gelip iki ülke arasında diyaloğu yeniden başlatma kararı aldıklarını söylemişti. Kerry ve Rodriguez, söz konusu görüşmede Shannon’un diyalog başlatmak amacıyla KaraKas’ı ziyaret etmesi konusunda fikir birliğine varmıştı.

Amerika ve Venezüella’nın, 2010’dan bu yana büyükelçi seviyesinde iletişimleri bulunmuyor. Venezüella, ABD’yi içişlerine karışmakla suçlarken ABD, Karakas yönetiminin insan haklarını ihlal ettiğini ileri sürüyor. Amerika başkanı Barack Obama’nın geçen yıl Venezüella’nın ABD’nin ulusal güvenliğine bir tehdit olarak görüldüğü bir kararnameyi imzalaması da, iki ülke arasında gerilimi derinleştirmişti. Venezüella ABD’yi içişlerine karışmakla ve muhalifleri destekleyerek sosyalist iktidarı devirmeye çalışmakla suçluyor. Amerika Maduro’nun görevden alınması için referandum yapılması talebiyle 1.8 milyon kişiden imza toplayan muhalefeti kışkırtıp, bu ülkenin iç işlerine müdahale etmektedir. fakat Amerika dışişleri bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Güney Amerika ülkesinin karşı karşıya olduğu siyasi, ekonomik ve sosyal krizler konusunda diyalog başlatacaklarını, Tüm tarafların katılımıyla krizleri çözmek amacıyla Büyükelçi Shannon’ın arabuluculuk görevini üstlendiğini iddia etti. Bolivarcı Devrimci Hareket’in lideri ve kurucusu olan sosyalist Hugo Chávez 1999 yılında seçimlerle iktidar olunca, Amerika ile Venezüella arasındaki ilişkileri bozuldu. Washington, bu ülkede yeni bir askeri darbe yaptırmaya girişti, fakat başarılı olamadı. Hugo Chávez’in ölmesinden sonra seçimle işbaşına gelen yardımcısı Nicolas Maduro Nisan ayı başlarında Amerika’nın ülkesinde darbe yapıp, iktidar değişikliği yapmaya çalıştığını, Güney Amerika ülkelerinin ABD’nin müdahaleleri ve baskılarına direnmeleri, Venezüella’yı yalnızlığa itme komplosuna katılmaktan sakınmaları gerektiğini, Venezüella’nın da Amerika baskılarına karşı diz çökmeyeceğini söyledi.

Amerika Venezüella’nın iç işlerine müdahale etmesinin nedenlerinden biri petrol yataklarıdır. Nitekim Venezuela, OPEC resmi verilerine göre 296 milyar varil ham petrol rezervlerine sahiptir. Bu nedenle Güney Amerika bölgesindeki Venezüella Bolivarcı hareketin öncüsü olmakla birlikte ekonomik ve siyasi açıdan son derece stratejik bir konuma yükselmiş olmaktadır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.