Video: Yemenli Sünni alim: Yemen halkı tek bir sestir, tek hiziptir

  • 08 Haziran 2015
  • 856 kez görüntülendi.

Yemenli Sünni alim: Yemen halkı tek bir sestir. Yemen’de Taiz kentinin Şafii müftüsü Allame Sehl İbrahim b. Akil’in verdiği demeçten bir bölüm…

–Yemen’de mezhebi bir bölünmenin gerçeği var mı? Zeydi ve Sunni olarak, daha önce Yemen’in şahit olmadığı böyle bir bölünmenin hakikati nedir?

-Tatbikî bu sinsi bir siyasettir. Yemen halkı tek bir sestir, tek hiziptir ve sadece bir grubu tanır. Yani böyle bir şey yoktu ve şimdide yoktur. Fakat bunlar yırtık bir kırbayla bu toplumu ayırma namına münafıklık yapıyorlar. Mezhep ve münafıklık siyasetiyle, durum bundan başkası değildir. Onlar bu toplumu zillete uğratmak isteyen hırsızlardan ibarettirler. Yemen halkının kanını emip onları senelerce geriletmek istemektedirler. Onlar yıkıcı unsurlardır, yapıcı değil.

–Yemenin altı bölgeye ayrıldığını veya dönüştüğü konusunda ne diyorsunuz? Aynı şekilde sizde burada aşılmaz bir sorunun olduğunu düşünüyor musunuz?

-Ortada aşılmaz bir problem yok, fakat 1994 savaşı var. Kuzey ile güney arasında birlik idarî, siyasi ve coğrafya birliği esasına göre değildir. Bilakis bu birlik, Sovyet birliğini yıkmak üzerine planlanmıştı. İlk olarak Hizbu İşrakiyi kurup Hizbu Şuudiyi kaldırmak planlanmıştı. Hizbu Şuudiyi bilirsiniz Rusya ve başka ülkelerde bu kuvvetler diskalifiye edilince birçok beldede nüfuzunu kaybetti. Hatta hükmettiği bölgelerde bile nüfuzunu kaybetti. Sadece iktidarı düşünüp halkın maslahatını ve birliğini göz ardı eden toy siyasetçilerde var. Kuzey Yemen İnkılabın eşiğindeydi. Güneydeki ise Hizbul İşrakiyi tam olarak reddetmişti. Bunun üzerine Hizbu İşraki’nin kuzeydeki ayağı kesildi. Bu süre içinde birlik olmamız gerekiyor, bu da 1986 savaşından sonra oldu. Eğer Güneyliler arasındaki 86 dan sonraki intifada hareketi olmasaydı birlik sağlanamazdı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.