Viyana oturumu kapanış bildirisinde nükleer anlaşmanın korunmasına vurgu yapıldı

  • 29 Temmuz 2019
  • 1.944 kez görüntülendi.
Viyana oturumu kapanış bildirisinde nükleer anlaşmanın korunmasına vurgu yapıldı

Viyana’da düzenlenen Nükleer Anlaşma Ortak Komisyon oturumu kapanış bildirisinde, nükleer anlaşmanın korunmasına vurgu yapıldı.

Reuters’in haberine göre,  AB Dış Politika Sorumlusu Yardımcısı Helga Schmidt dün oturumun kapanışında yaptığı açıklamada, nükleer anlaşmanın korunması ve maddelerinin uygulanması için daha fazla çaba gösterilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Helga Schmidt, nükleer anlaşmada yaşanan son gelişmeleri ‘kaygı verici’ nitelerken, ”Amerika’nın tek taraflı olarak anlaşmadan çıkması ve İran’a yönelik yaptırımları başlatmasının neden olduğu olumsuz etkilerini azaltmak için çaba gösterdiklerini bildirdi.

Bilindiği gibi Amerika’nın nükleer anlaşmadan kanunsuz bir şekilde çıkmasının ardından Avrupa ve İran arasında iktisadi ilişkiler için INSTEX adıyla yeni bir mekanizma kurulmuştu.

Ortak Oturum Kapanış Bildirisi’nde, INSTEX’in Avrupa ülkelerinin tamamına açık olduğuna vurgu yapılırken, oturuma katılanlar, İran’ın Erak reaktörünün  modernizasyonunun ilerleme süreci ve Fordu tesislerinde izotopların üretim merkezi oluşturulması sürecini ‘iyi’ olarak nitelerken, bu tesislerde ihtiyaç duyulan teçhizatların temin edilmesi gerektiğini önemli bildirdiler.

Bildiride, İran’ın ağır su ve zenginleştirilmiş uranyum ihracatı için ülkelerin İran’la işbirliği içinde olmalarına ve ayrıca İran’la ticari ve iktisadi ilişkilerin normalleşmesi için  yolların bulunması için çaba gösterilmesinin altı çizildi.

Sözkonusu oturumun kapanış bildirisinde, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’ndan  nükleer anlaşmanın gözetleyicisi olan tek uluslararası merci olarak bahsedildi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.