Washington İdlib ve Kuneytire’de Suriyeli Teröristleri Beslemeye Devam Ediyor

  • 29 Temmuz 2017
  • 1.109 kez görüntülendi.
Washington İdlib ve Kuneytire’de Suriyeli Teröristleri Beslemeye Devam Ediyor

Batı Asya uzmanına göre Amerikalılar mevcut şartlarda, Rusya ile gizli bir anlaşma yaparak siyasi gelecekleri için, yaşanabilecek askeri olaylarda Rusya’nın yanında yer alabilmeyi ve böylece Moskova’dan yararlanabilmeyi planlıyorlar.

Batı Asya konuları uzmanı Hâdi Muhammedi, Tesnim Haber Muhabiri ile gerçekleştirdiği bir söyleşide, CIA’in Suriyeli muhaliflere desteğini kesmesinin gündeme getirilmesinin nedenleri hakkında ve bu bilginin doğru olduğu takdirde Amerikalıların İdlib ve Kuneytire gibi bölgelerde teröristlere desteğinin devam etmesi hakkında açıklamalarda bulundu; Henüz Amerikan İstihbarat Teşkilatı CIA’in Suriye’deki silahlı terörist gruplardan desteğini çektiği hakkında kesin ve net bir bilgi bulunmamaktadır. Rus kaynaklar da bu konuda kesin bir görüş belirtmediler ve Amerikalılardan bu konuda açıklama ve delil istediler.

Bu haber gerçeğe yakın olsa bile, Suriye sahnesinde aktif olan başka birçok konuya bağlı olduğunu söyleyerek ekledi; Amerikalıların Suriye’de yedi yıldır terörist faaliyetlere destek verme stratejisi şuanda ciddi bir çıkmaza girmiş durumda. Elbette bu konunun büyük bir kısmının nedenini, Trump’ın iç istihbarat teşkilatlarına bakışının farklılığı ve bu teşkilatların da bu durumdan etkilenmesi olarak görebiliriz.

Batı Asya konuları uzmanı, Trump’ın FBI, CIA ve ülkedeki diğer istihbarat kurumları ile olan sorunları hakkında şöyle konuştu; Bu siyasetin bir kısmının, aralarındaki bu görüş ayrılıklarından kaynaklanıyor olması ve bu görevin CIA’den alınmış ve Pentagon’a verilmiş olması muhtemeldir.

Washington ve Moskova arasındaki ateşkes anlaşmasına değinen Muhammedi şöyle belirtti; Amerikalı makamlar, Suriye’nin güneyinde ateşkes uygulama planı ile ilgili Ruslarla yaptıkları müzakerelerde, güney bölgesine yerleşmek için ısrar ediyorlar. Amerikalılar geçtiğimiz hafta içinde, Suriye’nin Kuzey Doğu bölgesinde Irak ile olan sınır hattına, Rakka ile çatışma halinde olan Suriye’nin kuzey bölgesi Kürtlerini desteklemek için lojistik desteğini yerleştirmişti.

Muhammedi şöyle ekledi; Açıkçası şuanda, Amerikalıların henüz bu siyaseti tamamen icra etmeye başlamadıklarına yönelik de kanıtlar var, askeri bir prose ile Suriye siyasi sistemini yok etme gibi bir niyetlerinin olmadığı yönünde de kanıtlar var. Onlar şuanda Rusya ile gizli bir anlaşma yaparak bu yolla, siyasi gelecekte, askeri ve güvenlik olaylarında ve teröristler ile savaşta Rusya’nın yanında yer alabilmeyi ve böylece de Rusya’dan yararlanabilmeyi amaçlıyorlar.

Halihazırda yaşanmakta olan olayları göz önünde bulundurarak; “Doğu Guta bölgesi ve Suriye doğusundaki çöller gibi bazı bölgelerdeki gelişmeler ve Amerikalıların Tanf’daki hareketleri, bir çıkmaza girdiklerini gösteriyor. Ancak CIA’in İdlib, Kuneytire ve diğer güney bölgelerini kapsayan alanlardaki çeşitli gruplara verdiği desteği kestiği ile ilgili haberin doğruluğu konusunda şüpheler mevcut. Zira İsrailliler, güneydeki ateşkes dâhilinde Birleşmiş Milletler birliklerinin Kuneytire bölgesine yerleşmesi yerine Amerikan birliklerinin bölgeye yerleşmesini istiyorlar” açıklamalarında bulundu.

Batı Asya konuları uzmanı sözlerinin sonunda, Amerikalıların Dera aşiretlerini ve diğer Suriyeli muhalifleri eğitmesi konusuna değinerek; “Amerikalıların Ürdün üssünde, Dera bölgesi Havran Çölü aşiretlerini ve Güney Suriye Özgür Ordusu adındaki grupları eğittiğine yönelik başka haberler de bulunuyor” şeklinde vurguladı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.