“Yapay zeka” İran ve Türkiye’nin yeni işbirliği sahası

  • 25 Aralık 2019
  • 4.226 kez görüntülendi.
“Yapay zeka” İran ve Türkiye’nin yeni işbirliği sahası

İran İslam Cumhuriyeti İletişim Bakanı Muhammed Cevad Azeri Cehromi, Türkiye Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan ile yaptığı görüşmede, Tahran ve Ankara’nın bilgi teknoloji alanındaki işbirlikleri geliştirmekte azimli olduklarını, dijital ekonominin temelinde yapay zekanın yattığına işaret ederek, İran ile Türkiye’nin yapay zeka alanında işbirliği yapması gerektiğini söyledi.

Bugün İran İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı Uluslararası İş Birliği ve Stratejik Araştırmalar Merkezi’nde düzenlenen 1. İran-Türkiye ICT İkili Ortak Komisyon Toplantısı’nın yapılmasının ikili ilişkilerin gelişmesi açısından önemli olduğunu ifade eden Azeri Cehromi, ‘Dijital ekonomiden pay sahibi olmak istiyorsak, şimdiden ortak iş birliği hattını inşa etmemiz gerekmektedir. Bugünkü toplantının bilgi teknolojileri üzerinde yeni oturumlar için bir öncü olmasını umuyoruz’ diye konuştu.

Yapay zeka 21. Asırda insanlık hayatının en zaruri ihtiyaçlarından, fakat teknoloji sanayinin zaruri bölümlerinden bir haline gelerek bir çok araştırma ve tabi ki sanayide ilk sözü söylüyor. Aslında dünyada ekonomi gelişme bu teknolojiye önemli oranda bağlıdır. Bu yüzden “yapay zeka” ve “data” gibi iki bilim alanında ilerlemeler daha hızlı kazanılıyor.

Bu bağlamda geçen Temmuz’da İran, Rusya, Türkiye ve Azerbaycan cumhuriyeti İletişim ve Bilişim Bakanları, İran İBT bakanı Muhammed Cevad Azeri Cehromi’nin ev sahipliğinde Tahran’da bir araya geldiler. Söz konusu oturumun en önemli mesajı Amerika’nın özellikle iletişim ve bilişim teknoloji alanındaki tekelciliğine karşı ciddi mücadele zarureti idi.

Bölgenin 4 önemli ülkesinden İletişim ve Bilişim Bakanlarının Tahran’da 4’lü oturumu, Amerika’nın teknoloji alanındaki tek yanlılığına karşı bölgede yapay zekâ alanında büyük bir piyasa oluşturmak ve dijital ekonominin geleceğinde bölgede uygun bir paya sahip olmak hedefi ile gerçekleşti.

4 ülke bölgede dijital ekonomi alanındaki tüm aktörlerin katılımı ile yılda genel ve profesyonel seviyede fuarlar çerçevesinde 8 etkinlik düzenleyerek, bölgede daha güçlü bir piyasa oluşturmaya yardımcı olarak, bölge ülkelerinin ekonomide filizlenmelere sebep olmayı kararlaştırdılar.

Bu anlaşma yeni teknolojiler alanında bölgesel ortak işbirlikleri için aydın ufuklar oluşturdu. Şimdi de bu yönde belirlenen hedeflerin gerçekleşmesi için ortak adımlar atılmalı.

İran İslam Cumhuriyeti bilimsel teknoloji alanlarında yüksek gelişme seviyesine sahiptir ve yapay zeka alanında da bu alanda adım atan ülkeler ile işbirliğinde kararlıdır. Bu bağlamda İran İletişim ve Bilişim Teknoloji İBT Bakanı son Malezya ziyaretinde iki ülke üniversitelerinin yapay zeka araştırmaları alanında bilimsel işbirliği teklifini Malezya sanayi bakanına sundu, öneri Malezya tarafından çok olumlu karşılanarak iki ülkenin çalışma programına yerleşmesi kararlaştırıldı.

İran İslam Cumhuriyeti cumhurbaşkanı bilim ve teknoloji yardımcısı Dr. Sorena Sattari yapay zeka startup-girişim şirketlerin durumuna işaretle şöyle diyor:

Günümüzde yapay zeka, bilgi tabanlı ekonomi alanına girmiş vaziyette ve startup-girişim şirketleri de bu alanda bir çok hizmet sunmuşlardır, örneğin güdümlü taşımacılık alanında veya dijital alanda yapay zeka kullanılıyor.

Söz konusu teknolojilerde yatırım artık bir zarurettir ve başta Amerika olmak üzere büyük güçler ise bu alana saldırgan tutum takınmışlardı, böylece hem gelecekte stratejik açıdan artan etkinliğe sahip olacaklar, hem jeo-ekonomik açıdan daha fazla kâr payı kazanacaklardır.

Hali hazırda dijital ekonominin büyük bir bölümü yapay zeka üzerine kuruludur ve İranlı bilgi tabanlı firmalar da Amerika’nın tüm yaptırımlarına rağmen bu alandaki araştırmaları ve yeniliklerini geliştiriyorlar. Üstelik diğer ülkeler ile teknoloji ve yapay zeka alanındaki işbirliği ortamı da oluşturulmuştur./

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.