Yapılan Siyasi Tutuklamalar 2014’te Filistin Ulusal İttifakının Kalbine Saplanan Hançer Oldu…

  • 30 Aralık 2014
  • 827 kez görüntülendi.
Yapılan Siyasi Tutuklamalar 2014’te Filistin Ulusal İttifakının Kalbine Saplanan Hançer Oldu…

Filistin özerk yönetimi kuruluş tarihinden bu yana kontrolü altına verilen bölgelerde Filistinli direniş gruplarının mensuplarına yönelik siyasi amaçlı tutuklamaları sürdürüyor. Bunun sebebi ise işgal rejimiyle arasındaki güvenlik işbirliği.

2014’te Filistin İslâmî Direniş Hareketi (Hamas) ile Abbas yönetimi arasında bir ulusal ittifak sağlanması ve uzlaşı hükümetinin kurulması tüm Filistinlileri sevindiren bir gelişme oldu. Fakat anlaşmanın siyasi tutukluların serbest bırakılmasını ve siyasi amaçlı yeni tutuklamalara son verilmesini de içermesine rağmen Mahmud Abbas işgal rejimiyle güvenlik işbirliğini sıkı bir şekilde sürdürdüğünden ulusal ittifak anlaşmasının siyasi tutuklamalarla ilgili şartını yerine getirmedi. Bu da ulusal ittifakın kalbine saplanan bir hançer oldu.

2014’te ulusal ittifaka rağmen siyasi amaçlı tutuklamalarda azalma değil artış gerçekleşti. O yüzden göz korkutucu rakamlar ortaya çıktı. Yapılan araştırmalara göre 2014 içerisinde özerk yönetim güvenlik organları tarafından siyasi sebeplerle gözaltına alınanların sayısı 1500’ü buldu. Yine aynı amaçla ifadeye çağrılanların sayısı ise 3000’e ulaştı. Ayrıca çok sayıda Filistinli işgal yönetiminin uygulamalarına yahut özerk yönetimin işgal rejiminin işine yarayan uygulamalarına tepki amacıyla gösterilere katılmaktan dolayı fiili saldırıya maruz kaldı, darp edildi. Bazıları murakabe altına alınarak sorgulandı. Birçoklarının gösteri ve yürüyüşlere katılmaları engellendi.

Filistinli yazar Lima Hatır, Filistin Enformasyon Merkezi’ne yaptığı açıklamada verilen bu rakamların resmi açıklamalara dayandığını gerçek rakamların ise bunun da üstünde olduğunu ve tam bilinmediğini ifade etti. Hatır, baskın, tutuklama ve resmi şiddet olaylarının yılın son iki ayında yani Kasım ve Aralık aylarında rekor düzeye ulaştığını, bu iki aydaki tutuklamaların çok fazla olduğunu dile getirdi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.