Yemen Hizbullahı: Kızıldeniz’de uluslararası taşımacılığı engelleriz

  • 09 Ocak 2018
  • 840 kez görüntülendi.
Yemen Hizbullahı: Kızıldeniz’de uluslararası taşımacılığı engelleriz

Yemen Hizbullahına ait SABA haber ajansına göre Yüksek Siyasi Konsey”in başkanı Salih el Samad, resmi temaslarda bulunmak üzere başkent Sana’yı ziyaret eden Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilci Yardımcısı Muin Şerim ile bir araya geldi.

El Hudeyde kentindeki saldırıların devam etmesi durumunda stratejik seçenekleri uygulamaya sokacaklarını belirten Samad, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Siyasi çözüm çıkmaz yola girer ve El Hudeyde’deki saldırılar devam ederse başka seçenekleri devreye sokarız ve bunun geri dönüşü olmaz. Kızıldeniz’deki uluslararası deniz taşımacılığının engellenmesi bu seçenekler arasındadır. Onlar (Suudi Arabistan ve Körfez ülkeleri) gemileriyle bizim sularımızdan geçiyor, bizim halkımız ise açlıktan ölüyor. Eğer müzakere masasına oturmamızı istiyorlarsa biz anlaşmaya hazırız, bizi eskisinden farklı bulacaklar. Bu farklılık taviz verme konusunda değil akan kanın durması ve bölgenin güvenlik ve istikrarının sağlanması konusundaki hassasiyetimizde ortaya çıkacak.”

BM’nin daha önce sunduğu ve Husilerin El Hudeyde’den çekilmesini öngören plana benzer adımların vakit kaybı olduğunu savunan Samad, Husilerin BM ve söz konusu operasyonları düzenleyen ülkelerde barış konusunda bir ciddiyet görmesi durumunda müzakere masasına oturmayı istediğini vurguladı.
Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi’nin meşruiyeti olmadığını ve Temsilciler Meclisinin (Sana’daki parlamento) Yemen halkının tek meşru temsilcisi olduğunu ileri süren Samad, BM Yemen Özel Temsilcisi İsmail Vild eş-Şeyh Ahmed’in de kendilerini BM’ye güvenmemeleri ve hayal kırıklığına sevk eden olumsuz bir rol oynadığını kaydetti.

Husiler, daha önce Kızıldeniz’de koalisyon güçlerine ait bazı gemileri hedef almıştı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.