Yemen Mahkemesi Mansur Hadi Hükümetinden 21 Yetkiliye İdam Cezası Verdi

  • 16 Kasım 2020
  • 1.024 kez görüntülendi.
Yemen Mahkemesi Mansur Hadi Hükümetinden 21 Yetkiliye İdam Cezası Verdi
 Ensarullah mahkemesi, Riyad merkezli 21 Mansur Hadi hükümeti yetkilisini Suudi liderliğindeki Arap saldırı koalisyonuyla işbirliği yaptıkları için idam cezasına çarptırdı.
Saba haber ajansının bildirdiğine göre, Yemen Özel Güvenlik Mahkemesi, Suudi saldırı koalisyonu ile işbirliği yaptıkları ve düşmanı Yemen’in güvenliğine ve istikrarına zarar veren eylemler yapmaya kışkırttığı için 21 sanığı idama mahkum etti.
Ensarullah temyiz mahkemesi tarafından incelenecek olan bu kararda hükümlülerin tüm taşınmaz ve taşınırlarına el konulmasına ve devlet hazinesine devredilmesine karar verildi.
Saba haber ajansı idam cezasına çarptırılanların isimlerini açıklamadı; ancak insan hakları savunucuları, istifa eden Yemen hükümetinin Hukuk İşleri Bakanı Nehal Avlaki ve istifa eden Yemen hükümetinin İngiltere büyükelçisi Yasin Said Numan’ı dahil edildiğini bildirdi.
Bu tür kararlar ilk kez verilmiyor. Daha önce, istifa eden ve kaçak Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi de dahil olmak üzere, kaçak Yemen hükümetinin üst düzey liderlerine idam cezaları verilmişti.
Yıllar önce istifa eden Yemen hükümeti, Ensarullah mahkemelerinin verdiği tüm kararların geçersiz kılmak için Yüksek Yargı Konseyi’nin merkezini Sanaa’dan Aden’e taşıdı.
Ensarullah mahkemesi ayrıca, daha önce Kral Selman bin Abdülaziz Al-i Suud da dahil olmak üzere, Arap Koalisyonu’nun Ağustos 2018’de düzenlediği hava saldırısında Zahyan Çarşısı’nda 100 öğrencinin öldürülmesine ve yaralanmasına katıldıkları için 10 sanığı idam cezasına çarptırmıştı. Bu isimler arasında; Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Suudi Prens Turki bin Bender bin Abdulaziz, ABD Başkanı Donald Trump, eski ABD Savunma Bakanı James Norman Mattis ve diğer iki ABD’li yetkilinin yanı sıra Abdurabbu Mansur Hadi’nin yardımcısı Ali Muhsin el-Ahmar, istifa eden hükümetin eski başbakanı Ahmed Abid bin Deher ve istifa eden Yemen hükümetinin savunma bakanı Muhammed Ali Ahmed el-Mekdeşi bulunuyor. Ayrıca öldürülenlerin ebeveynlerine 10 milyar dolar tazminat ödemelerine de karar verilmişti.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.