Yemen ordusu Suudi Koalisyonu karşısındaki galibiyetine devam ediyor

  • 08 Haziran 2019
  • 1.087 kez görüntülendi.
Yemen ordusu Suudi Koalisyonu karşısındaki galibiyetine devam ediyor

Yemen halk komiteleri ve ordu güçleri, son bir haftada sahada Suudi Koalisyonu karşısındaki savaşta önemli başarılar elde ettiler.

Suudi Koalisyonunun Yemen aleyhinde başlattığı savaşın beşinci yılına ayak basması ile Yemen halk komiteleri ve ordu güçleri iki önemli girişimde bulundu. İlk girişim ARAMCO petrol tesislerine yaptığı füze saldırısı idi. Bu füze saldırısı Al-i Suud’un paniğe kapılmasına yol açtı. Öyle ki olağanüstü Mekke oturumların Riyad tarafından alelacele düzenlenmesine bile yol açtı. Kral Selman Arap liderleri zirvesinde yaptığı konuşmada da bu saldırıya değindi.
İkinci girişim ise son haftada gerçekleştirildi. Yemen ordusu ve Ensarullah güçleri Sözcüsü Yahya Seri’ geçen Çarşamba günü yaptığı açıklamada Yemenli güçlerin son 72 saatte Suudi Arabistan’ın güneyinde yer alan Necran eksenindeki 20 askeri üste kontrolü ele geçirdiklerini duyurdu.
Suudi ittifak ve bilhassa Arabistan’a indirilen bu askeri darbenin en önemli özelliği, baskın mahiyetli operasyonlar ile gerçekleştirilmesi idi. Gerçekte bu operasyonların baskın mahiyeti taşıması insani açıdan da Suudi Arabistan’ın büyük zayiat vermesine yol açtı. Yahya Seri’in belirttiğine göre bu baskın neticesinde Suudi paralı askerleri paniğe kapıldılar ve 200 kadarı öldü veya yaralandı, diğerleri de esir düştü.
Yemen ordusu ve halk komitelerinin düzenlediği bu baskınların başka özellikleri de vardır. Bu baskınlar Suudi Arabistan ve Yemen sınırında yer alan Necran ve Cizan bölgesinde gerçekleşti. Başka bir ifade ile artık Yemenli güçler, Arabistan sınırındaki bölgelere daha çok yoğunlaşmışlar, zira daha kolay hedefler sayılıyorlar.
Önemli olan başka konu da Yemen güçlerinin füze saldırısı ve baskın yapmak gibi girişimlerin, savaşın beşinci yılını “ Zafer Yılı” olarak adlandıran Ensarullah Lideri Abdülmalik Husi’nin yeni siyaseti doğrultusunda olmasıdır. Yemen ordusu ve Ensarullah Sözcüsü bu hususta şöyle bir açıklamada bulundu:” Bu baskınlar da savaşın beşinci yılını Zafer Yılı olarak adlandıran Ensarullah Lideri’nin vaatlerinin hayata geçirilmesi doğrultusunda gerçekleşti.”
Gerçekte bu yeni siyaset ile, Yemen halk komiteleri ve ordusu sırf savunmadan vaz geçerek taarruza geçmiş bulunuyor. Bu konu da Yemen savaşında denklemlerin değişeceğini göstermektedir.
Önemli olan bir başka nokta da Ensarullah ve Yemen ordusunun sahadaki zaferlerinin, tüm dünya kamuoyunun baskılarına rağmen Suudi Arabistan’a dış desteklerin arttığı bir durumda gerçekleşmesidir. Bu doğrultuda Fransa hükümeti de en yeni raporunda Suudi Arabistan’a 2018 yılında silah satışının yüzde 50 kadar arttığını bildirdi. Bu yaklaşım ve bilgiler aslında Fransa gibi Batılı güçlerin söylemde ve eylemde ne kadar iki yüzlü ve farklı davrandığını göstermektedir. Çünkü bu ülkeler söylemde Yemen’deki insani krizden kaygı duyduklarını ve bu yüzden Suudi Arabistan’a silah satışını durdurmak istediklerini iddia etmesine rağmen ancak eylemde hala bu silah satışına gizli olarak devam ediyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.