Yemen sağlık bakanlığı: Saldırgan koalisyon güçleri soykırım yapıyor

  • 09 Aralık 2019
  • 784 kez görüntülendi.
Yemen sağlık bakanlığı: Saldırgan koalisyon güçleri soykırım yapıyor

Yemen sağlık bakanlığı dün yaptığı açıklamada, Suudi rejiminin elebaşını yaptığı koalisyon güçlerinin saldırısında 800 çocuğun sakat kaldığını bildirdi.

Yemen sağlık bakanlığı sözcüsü konuyla ilgili yaptığı açıklamada, sözkonusu çocukların kesinlikle yürüyemediğini bildirdi.

Yemenli yetkili, koalisyon güçlerinin saldırısından dolayı Yemen’de en az 3 milyon çocuğun yetersiz beslendiği ve bundan dolayı da  ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğunu bildirdi.

Bu arada Uluslararası Af Örgütü’nün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde yayımladığı rapor, Yemen’deki savaşın bedelini en çok da engellilerin ödediğini, bu kişilerin dışlandığını ve insani yardımdan önemli ölçüde mahrum bırakıldığını ortaya koydu.

Londra merkezli grubun 50 sayfalık raporunda, dünyanın en kötü insani krizinde “en büyük risk grubunda yer alan ve en çok dışlanan kişiler” olarak tanımlanan Yemenli engellilere yardımın ya yetersiz kaldığı ya da hiç yapılmadığı vurgulandı.

Engelliler, hükümet yetkilileri ve yardım görevlileriyle yaklaşık 100 görüşmenin yapıldığını aktaran raporda, engelli Yemenlilerin hayatta kalma mücadelelerinde karşılaştıkları göz korkutucu zorluklar belirtildi.

Mülteci kamplarında tuvaletlere ulaşımın güçlüğü, tekerlekli sandalye, değnek ya da protez ürünlerin olmaması gibi engellileri çadırda kalmaya mahkum eden şartlara dikkat çekilen raporda, engellilerin tuvalete emekleyerek gittiği ve gıda dağıtım alanlarına ulaşmada büyük meşakkatlere katlanmak zorunda kaldığı ifade edildi.

Kuruluşun Kriz Müdahale Kıdemli Danışmanı Rawya Rageh, “Yemen’de insani müdahalenin boyutunun sınırları zorladığını elbette biliyoruz. Ancak bu sadece fonlara erişim meselesi değil. Çağrı yaptığımız husus; engellilerinin haklarının öncelikli olarak ele alınmasına dair bakış açısının değiştirilmesidir” dedi./

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.