Yemen’de BAE ve Suudi Destekli Gruplar Kendi Aralarında Çatışıyor

  • 31 Ocak 2018
  • 865 kez görüntülendi.
Yemen’de BAE ve Suudi Destekli Gruplar Kendi Aralarında Çatışıyor

Yemen’in güneyinde bulunan Aden’de, Birleşik Arap Emirlikleri’nin desteklediği Geçiş Konseyi’ne bağlı silahlı gruplar ve Arabistan’ın desteklediği Yemen’in istifa eden Cumhurbaşkanı Abd Rabbuh Mansur Hadi’ye bağlı silahlı gruplar arasındaki çatışmalar yeniden başladı.

Yemen’in güneyinde bulunan Geçiş Konseyi’ne bağlı milisler ve Yemen’in istifa eden Cumhurbaşkanı Abd Rabbuh Mansur Hadi yanlısı milisler arasındaki çatışmalar devam ediyor.

Yemen kaynakları, Birleşik Arap Emirlikleri ve Arabistan tarafları arasındaki çatışmaların dün Aden’in kuzey doğusunda yeniden başladığını açıkladı.

Birleşik Arap Emirlikleri’nin desteği altında bulunan Güney Geçiş Konseyi ve Güney Yemen Liderleri geçen haftadan itibaren, Arabistan’a bağlı Yemen’in istifa eden hükümet yetkililerinin yaptıkları yolsuzluklara ve aynı zamanda Yemen’in kuzeyindeki kuvvetlerin ülkenin güneyindeki askeri varlıklarına itiraz ederek, Aden’de bir toplantı düzenleyip, Ahmed Bin Dager başkanlığındaki istifa eden hükümetin görevden çekilmesi için bir hafta süre verdi.

Güney Geçiş Konseyi ve Güney Liderleri yaklaşık 10 gün önce düzenlenen bu toplantıda, Aden şehrinde olağanüstü hâl ilan ettiler. Güney Yemenliler bu toplantıda aynı zamanda Arabistan’ın desteği altındaki Yemen’in istifa eden hükümetini yolsuzlukla suçlayarak, şu an Arabistan’da bulunan Yemen’in istifa eden Cumhurbaşkanı Abd Rabbuh Mansur Hadi hükümetinin devrilmesini istediler.

Aden’de düzenlenen toplantı, Birleşik Arap Emirlikleri’nin desteklediği Güney Geçiş Konseyi Başkanı İdris el-Zübeydi’nin ve Güney Direnişi liderlerinin davetiyle gerçekleşti.

Geçen yıl mayıs ayında görevden alınan Aden valisi İdris el-Zübeydi Başkanlığındaki Güney Geçiş Konseyi, Yemen’in kuzey ve güneyinin birbirinden ayrılması amacıyla oluşturulmuştur ve uzmanların ifadesine göre, Birleşik Arap Emirlikleri ve Arabistan arasında Yemen’in güneyi konusundaki ihtilaflar, bu konseyin kurulmasıyla daha da artmıştır.

Birleşik Arap Emirlikleri’nin desteklediği Güney Geçiş Konseyi aslında, el-Zübeydi’nin ve yardımcısının Yemen’in istifa eden Cumhurbaşkanı Abd Rabbuh Mansur Hadi hükümeti tarafından Aden valiliğinden alınmasının ardından kurulmuştur ve Aden eski Valisi el-Zübeydi görevden alındıktan birkaç gün sonra Suudi Arabistan ve Mansur Hadi’ye öfkeli bir şekilde, Güney Geçiş Konseyi’nin kurulduğunu açıklamıştır.

Yemen’in istifa eden Cumhurbaşkanı Abd Rabbuh Mansur Hadi Riyad’da bulunmaktadır ve Birleşik Arap Emirlikleri ile olan ihtilafları nedeniyle el-Zübeydi’yi görevden almış ve onun yerine Abdülaziz el-Meflehi’yi getirmiştir ve bu konu, el-Zübeydi yanlılarının protestolarına ve itirazlarına neden olmuştur.

Aden’de düzenlenen toplantıda, bu şehirde olağanüstü hâl ilan edilerek, Ahmed Bin Dager başkanlığındaki hükümet yolsuzlukla suçlanıp, bu hükümetin devrilmesi için gerekli tedbirlerin alınmaya başlanması konusunda bildiri yayınlanmıştır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.