Yemen’de barış görüşmelerinin ön şartı Yemen’e karşı saldırının durdurulması ve ablukanın kaldırılması

  • 23 Eylül 2016
  • 886 kez görüntülendi.
Yemen’de barış görüşmelerinin ön şartı Yemen’e karşı saldırının durdurulması ve ablukanın kaldırılması

Yemen yüksek siyasi şurası, Suudi krallık rejiminin Yemen’e karşı dayattığı savaş ve katliamı durdurması ve ablukayı kaldırması halinde barış görüşmelerine katılabileceğini bildirdi.

Yemen Resmi haber Ajansının bildirdiğine göre, bu şuranın birinci önceliği, Amerika destekli Suudi Arabistan krallık rejiminin öncülüğündeki koalisyon güçlerinin vahşi saldırılarının durdurulmasıdır. Yemenli gözlemcilere göre, Yemen halkına karşı sürdürülen savaş ve katliamlarla cinayetler ve insanlık dış ablukaların devam ettiği şartlarda, barış görüşmelerine başlamak, Dikta Suudi hanedan rejiminin işledikleri cinayetler ve saldırıları meşrulaştırma ve örtbas etme anlamındadır.

Yemenli yetkililerin vurguladıkları gibi, siyasi çözüm yolunun çıkmaza girmesi, Yemen halkının yoksul bırakılması, açlık ve sağlıksız hayat şartlarına mahkûm edilmesinin asıl sorumlusu Amerika’nın bölgedeki kuklası ve işbirlikçisi Suudi krallık rejimidir. Yemenli direniş guruplarının barış görüşmelerini başlatıp sürdürmelerini garanti edecek asıl konu, savaş ve saldırıların durdurulmasıdır. Suudi hanedan rejiminin insanlık dışı saldırıları devam ettiği sürece, barış görüşmeleri anlamsızdır. BM kuruluş bildirgesi uyarınca dünya barışı ve güvenliğini sağlayıp korumakla mükellef olduğu için, Yemen halkına karşı dayatılan vahşi saldırıları durdurmalıdır.

Suudi krallık rejimi Yemen’e saldırılarını sürdürüp, açık bir insanlık suçu ve savaş suçu işlemiş ve işlemektedir. Yemen halkının özellikle masum kadın ve çocukların öldürülmesini durdurmak için BM Suudi Arabistan rejiminin saldırılarını durdurmalıdır. Yemen’e karşı saldırıların durdurulması halinde barış görüşmeleri başlayacak kalıcı ateşkes sağlanacak ve Yemen halkına insani yardımlar ulaştırılabilecektir. İran İslam cumhuriyeti Yemen’de barış ve güvenliğin sağlanması için 4 maddelik barış planı sunmuştu. Bu maddeler, ateşkesin sağlanıp garanti edilmesi, insani yardımların yemen halkına ulaştırılması, Yemenli gurupların barışçı görüşmeleri ve Yemen’de kapsamlı milli birlik hükümetinin kurulmasıydı. haber sitesinin bildirdiğine göre Mansur Hadi hükümeti, Ensarullah Hareketi ve müttefiklerinin kurduğu cumhurbaşkanlığı kurulunun lağvedilmesi şartıyla barış müzakerelerine dönebileceğini açıkladı.

Ancak Amerika’nın maşası olan ve Suudi Arabistan’a sığınan istifa etmiş kaçak eski cumhurbaşkanı Abdurrabe Mansur Hadi’nin Riyad’da Kurduğu sürgündeki Yemen Hükümeti barış görüşmelerini reddettiği ve saldırılar devam ettiği için İran’ın barış planı uygulanamaz oldu.

Yemen Ensarullah ve Yemen Kongre Partisinin kurdukları Yemen yüksek siyasi şurası, bu ülkenin yönetimini Yemen meclisinin onayıyla üstlenmiş bulunuyor. Ancak kaçak ve yemen halkına karşı savaş ilan eden mensur Hadi, söz konusu yüksek siyasi şuranın yani Yemen Cumhurbaşkanlığı Kurulu’nun lağvedilmesi şartıyla barış görüşmelerine katılabileceklerini ileri sürüyor. Suudi krallık rejimi Yemen halkına karşı kanlı ve yıkıcı savaş ve katliamını Mensur Hadi’nin talebi üzerine başlatıp sürdürdüğünü iddia ediyor.

Suudi krallık rejimi aslında Yemen’i parçalamak ve topraklarının bir kısmının işgalini sürdürebilmek için Mensur hadi’yi Halkın muhalefetine rağmen Yemen’de iktidar yapmaya çalışıyor. Fakat bütün katliamlara rağmen yemen halkını ve direniş teşkilatlarını yenilgiye uğratamadı ve büyük bir hezimet uğradı. Suudi krallık rejiminin başarısı, sadece yemen halkını katliam etmek ve bu ülkeyi yıkıp yakmakla sınırlıdır. İstibdadi ve dikta rejim olan, İnsan haklarıyla demokrasiden yoksun Suudi krallık rejimi, Yemen’e kaçak ve gayri meşru birini cumhurbaşkanı yapmak bahanesiyle vahşi saldırılarını sürdürmekle kalmayıp defalarca ilan edilen ateşkesi de ayaklar altına almış bulunuyor. Yemen’de ateşkesi sağlamak ve barış görüşmelerini başlatmak amacıyla Cenevre ve Kuveyt barış görüşmeleri de akim kalmıştır.

Yemen halkından on binlercesi Suudi hanedan rejiminin hava saldırıları sonucu şehit düşüp yaralanmıştır. Binlerce ev ve alt yapılar, hastaneler ve okullar ve tarihi binalar yıkılmıştır. Suudi Vahhabi rejimi Siyonist İsrail rejimiyle İslam ülkelerini hedef almak ve katliamla yıkıma uğratmak ve enkaza çevirmek için yarış halindedir.

Yemen halkı barış ve güvenlik içinde yaşamak istiyor. Ancak Amerika ve Suudi hanedan rejimiyle müttefikleri kendi gari meşru karalık emellerini gerçekleştirmek ve yemen halkının özgürlük ve demokratik taleplerini bastırmak ve halkı teslim almak için barış değil savaşı sürdürmektedirler. Ancak Yemen Halkı bu katilamlar ve yıkımlara rağmen düşmanları karşısında daha bir kenetlenip özgürlük ve bağımsızlık mücadelelerini sürdürmeye kararlıdırlar.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.