Yemen’de Milyonlarca Çocuk Kıtlık ve Açlıktan Ölüm Tehlikesi Yaşıyor

  • 27 Mart 2019
  • 1.392 kez görüntülendi.
Yemen’de Milyonlarca Çocuk Kıtlık ve Açlıktan Ölüm Tehlikesi Yaşıyor

Bu savaş uluslararası makamlar ve kurumların bildirdiğine göre 24 milyon Yemenlinin yardıma ihtiyacı olmasının yanı sıra 15 milyon kişi yetersiz beslenme ve milyonlarca çocuk da kıtlık ve açlıktan ölüm tehlikesi yaşadığı bir dönemde beşinci yılına adım basmaktadır. Bu kadar sorun ise doğal afetler, iklim zorlukları ve krizlerden dolayı değil dört yılı dolduran savaşın devam etmesi ve uluslararası camianın buna karşı sessizliği ve pasifliğinden kaynaklanmaktadır.

İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Pazartesi günü Suudi Arabistan elebaşılığındaki koalisyon güçlerinin Yemen’e tecavüzünün yıldönümünde bu acı gerçeklere değinerek Yemen’e yapılan bu açık tecavüzü kınayıp bir an önce bu kanlı savaşa son verilmesini istedi.

Suudi Arabistan Amerika, BAE ve bir kaç ülkenin destekleri ile Mart 2015’te Yemen’e askeri saldırı gerçekleştirerek bu ülkeyi karadan havadan ve denizden kuşatma altına aldı.

Suudi Arabistan ve ortaklarının Yemen’deki savaşının dört yılı doldurmasının ardından Yemen Sağlık Bakanlığının bildirisine göre 12 bin Yemenli hayatını kaybedip yaklaşık 26 bin kişi de Suudi Koalisyonunun saldırıları sonucunda yaralanmıştır. Bu rakamdan 6 bini çocuklar ve kadınlardan oluşmaktadır.

Suudi Rejimi Yemen’e musallat olmak ve bu ülkeyi parçalamak amacı ile eşit olmayan bir savaş başlatmasına rağmen ancak beklentilerinin aksine peş peşe yenilgiler alıp Yemen halk komiteleri ve ordu güçleri tarafından yapılan saldırılarda ağır zayiatlar aldı.

Amerika dergilerinden olan The Hill haber sitesinde Yemen gelişmeleri ile ilgili şöyle bir analize yer vermiştir:” Arabistan Yemen’de çıkmaza girmiştir. Gerçek bu ki Suudi Arabistan, askeri bakımdan Yemen’de sıkışıp kalmıştır. Suudilerin Yemen bataklığından tek çıkış yolu bu savaşı sonlandırmasıdır. “

İran’ın Nisan 2015’te Yemen krizinin çözümü için önerdiği öneri bu tecavüzü sonlandıracak önerilerden biridir. İran’ın bu alandaki önerisi dört önemli ilkeye dayanmaktadır. İlk olarak çatışmaların durdurulması ve acil ateşkes ilan edilmesi, ikincisi insani yardımların ulaştırılması, üçüncüsü tüm Yemenli taraflar arasında siyasi diyalogların başlatılması ve kapsamlı ulusal hükümetin oluşturulması.

Şimdiye dek Yemen savaşının sonlanması için birçok girişimde bulunulmuştur. Bunların birisi de Yemenli grupların Aralık 2018’de İsveç Başkenti Stockholm’daki barış müzakereleri idi. Bu müzakerelerde El-Hudeyde limanında ateşkes ilan edilmesi, tutsakların  takası, ilaç, gıda ve genel ihtiyaçların gönderilmesi için hava hatlarının açılması gibi konularda mutabakata varıldı. Ancak bu anlaşma defalarca Suudiler tarafından ihala edilerek pratikte bir sonuca ulaşamadı.

Yemen savaşının sonlanması için kuşkusuz küresel bir iradeye özellikle de Batılı ülkeler tarafından sergilenen bir iradeye ihtiyaç duyulmaktadır.

İran İslam Cumhuriyeti ise Yemen savaşının siyasi diyaloglar yöntemi ile sonlanmasını istiyor. Buna esasen İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı bildirisinde tekrar Stockholm Barış Anlaşmasını destekleyerek Yemen krizinde etkili ülkelerden bu anlaşmanın tüm maddelerinin uygulanması için çaba göstermelerini istedi. İran İslam Cumhuriyeti Stockholm Barış Anlaşmasının hayata geçirilmesi ve uluslararası toplumun destekleri ile Yemen halkının özellikle de çocuklar ve kadınların çilelerinin azalması için Yemen savaşının sonlanmasını istiyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.