Yemenlilerden BM’ye Suudi rejimini destekleme eleÅŸtirisi

  • 03 Kasım 2016
  • 1.015 kez görüntülendi.
Yemenlilerden BM’ye Suudi rejimini destekleme eleÅŸtirisi

Yemen DışiÅŸleri Bakanlığı dün yazılı bir açıklama yaparak, BM Yemen Özel Temsilcisi Ä°smail Veled eÅŸ-Åžeyh el-Ahmed’in BM Güvenlik Konseyi oturumunda, Yemenli tarafların, Yemen barışıyla ilgili BM önerisini reddettiklerini bildirdiÄŸini oysa Yemen barış görüşmelerine katılan Yemen milli heyetinin bu plan hakkında görüşebilecekleri görüşünü belirttiklerini açıkladı.

Yemen krizinden çıkılması için BM tarafından hazırlanan teklifin ayrıntıları açıklanmamıştır ama bu plan uyarınca Yemenli taraflar arasında görüş birliÄŸinin saÄŸlanması durumunda anlaÅŸmalı olarak Yemen’in müstafi cumhurbaÅŸkanı Abdurabbe Mansur Hadi için bir yardımcı belirlenerek Hadi’nin tüm yetkililerinin ona devredileceÄŸi belirtilmiÅŸtir.

Åžimdi ise Yemen DışiÅŸleri Bakanlığı Söz Konusu açıklamada Suudi lederliÄŸindeki cinayet koalisyonunun Yemen’e yönelik 19 aylık saldırı ve cinayetlerine temasla, BM TeÅŸkilatı Yemen Özel Temsilcisinin Suudi rejimi ile eÅŸ güdümlü siyaset izlemesini eleÅŸtirerek, BM, Güvenlik Konseyi ve uluslararası teÅŸkilatlar bu süre içinde bunca cinayet karşısındaki sessizliklerinden ise hayrete kapıldıklarını bildirmiÅŸtir.

Diğer yandan Suudi rejimi ve müttefiklerinin kamu oyu oluşturarak gelişmeleri saptırmaları da BM Özel Temsilcisi tarafından açıklanan söz konusu planın kapsayıcı ve mutedil bir plan olmamasına ve pratikte, Suudi rejimi ve piyonlarının çıkarlarının dikkate alındığı tek taraflı bir plan olmasına yol açmıştır.

BM TeÅŸkilatının 19 aydır Yemen’de olup bitenler ve Suudi rejimi ile ortaklarınca Yemen halkına yönelik iÅŸlenen cinayetler karşısındaki sessizliÄŸi bu teÅŸkilatın misyonuyla baÄŸdaÅŸmamakta ve çok tehlikeli bir geliÅŸme olarak nitelenmektedir. Bunun için de Yemen halkı, siyasi grupları ve tarafsız uluslararası kurum ve kuruluÅŸlar BM ve Güvenlik konseyini Yemen’de Suudlar ve ortaklarınca iÅŸlenen cinayetlerin ortağı olarak tanıtmalarına yol açmıştır. BM TeÅŸkilatı yetkilileri ve bu teÅŸkilata baÄŸlı yan kuruluÅŸların Yemen kriziyle ilgili giriÅŸim, açıklama ve tepkileri bu kurumun Yemen krizi karşısındaki seviyesizliÄŸini ve bocalamasını gözler önüne sermiÅŸ bulunmaktadır. Uzmanlar ise BM’nin Yemen siyasetlerinin, Amerikan ve Suudi rejimi siyasetlerine uyumlu bir halde ilerletildiÄŸini belirtiyorlar.

Öte yandan uzmanlar BM TeÅŸkilatının Yemen meselesindeki rolünün gittikçe zayıflaması ve sorumsuz bir tavır içine girmesinin baÅŸlıca sebebinin, Amerika’nın artık direkt olarak Yemen meselesine müdahil olmak ve Yemen dosyasının bizzat kendi eline almak istediÄŸini gösterdiÄŸini gösteriyor. Bu durum ise dünya genelinde BM’ye eleÅŸtiriler dozunun dana da artmasına yol açmış ve Amerika’nın Yemen krizini daha da körüklemek istenmesi kınanmıştır.

Yemen kriziyle ilgili dikkate alınması gereken hususlardan biri, uluslararası ve bölgesel krizlerin çözümü hususunda misyona sahip bulunan en önemli uluslararası aktörlerden birinin hiç kuÅŸkusuz BM TeÅŸkilatı ve ilgili kurumlarıdır. Ama ne yazık ki BM TeÅŸkilatı ne Yemen krizi hakkında ve ne de bölgesel ve uluslararası krizler karşısında kendinden beklenen görevini yerine getiremediÄŸi gibi hatta bu hususta büyük güçler özellikle de Amerika’nın elinde bir maÅŸa olarak kullanılmış ve halen kullanılmaktadır. Yemen’de Suudi rejimi cinayetlerinin önünü almadığı gibi hatta bazen destekleyici tutum içine bile girmiÅŸ ve mesela çocuk katili Suudi rejimini ödüllendirmek anlamında olan BM insan hakları komitesinin bir üyesi olarak seçmiÅŸtir.

BM ÅŸimdiye kadar Yemen’le ilgili olarak yaptığı tek etkili ve olumlu giriÅŸimi, kendi özel temsilcisi Ä°smail Veled eÅŸ-Åžeyh vasıtasıyla Yemen krizini çözmek için Yemenli grupları bir araya getirterek sözde barış görüşmeleri tertiplemesidir ki ne yazık bu da yine saldırgan Suudilerin baskı ve müdahalesi ve Yemen hükümeti karşıtı grupların mantıksız tutum içinde olması sonucu her hangi bir sonuç alınamayarak akamete uÄŸramıştır.

DiÄŸer yandan bir ara Suudi rejiminin adını çocuk katili yönetimler listesine dahil eden BM Genel Sekreteri daha sonra Suudilerin, onların batılı müttefiklerinin  baskısı ve Yemen’e saÄŸladıkları finans katkılarını kesecekleri tehdidinde bulunması ardından bu kararından vazgeçerek Arabistan’ın adını çocuk katili ülkeler listesinden çıkarmış ve daha sonra bizzat BM Genel Sekreteri bunu alenen itiraf etmek mecburiyetinde kalmış ve elinden bu konuda bir ÅŸey gelmediÄŸini bildirmiÅŸti.

Yemen’de iÅŸlediÄŸi çok büyük cinayetlerle ve kadın ve çocuk ayrımı gözetmeksizin bu ülkenin sivil yerleÅŸim bölgelerini bombalamak ve ülkenin temel alt yapısını yerle yeksan etmesi uluslararası suç divanı tüzüğünde belirtilen “Ä°nsanlık aleyhinde cinayet”, “Barış aleyhinde cinayet” ve “savaÅŸ cinayeti” suçları kapsamı alanına girmekte ve Suudi katiller zaman kaybedilmeksizin yakalanarak uluslararası adalet mahkemesi önünde yargılanmalı ve cezalandırılmalılar.

Ancak Amerika ve Batılı devletlerin kendilerinin de suç ortağı olması ve böyle bir ceza mahkemesinde Suudilerin yargılanması durumunda kendilerinin de yargılanmalarının söz konusu olacağı için söz konusu güçler bu konuda her hangi bir girişimin yapılmasına engel olmuşlardır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.