Yüzde 90 engelli genç askere çağrıldı…

  • 24 Şubat 2015
  • 714 kez görüntülendi.
Yüzde 90 engelli genç askere çağrıldı…
İzmir’de yaşayan Diyarbakır doğumlu Osman Toptaş (28), yüzde 90 zihinsel engelli olmasına rağmen askere çağrıldı. Özel eğitim öğretmeni Güven Aksaray, olaya tepki gösterdi.
Annesi hasta, babasını ise 2010 yılında kaybeden Toptaş, 7 Şubat 2007 tarihinde Alsancak Nevvar-Salih İşgören Devlet Hastanesi’nden yüzde 90 zihinsel engelli raporu aldı. Bu raporla birlikte engelli bakım parası alan genç, askerliği erteletti ancak Silvan Askerlik Şubesi, GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Komutanlığı’na sevk etti. Burada yapılan tetkiklerde ise ‘entelektüel davranış bozukluğu’ teşhisi koyularak derhal Ankara’daki birliğine katılması istendi. Bu akşam Ankara’ya gitmek için otobüse binecek Toptaş ile birlikte özel eğitim öğretmeni Güven Aksaray, bir basın toplantısı düzenledi.
‘GATA’DAKİ BİNBAŞI ‘ENTELEKTÜEL DAVRANIŞ BOZUKLUĞU’ DİYOR’
Öğretmen Aksaray, “35 yıldır özel eğitim çocuklarına hizmet vermekteyiz. Şimdi Osman gibi daha çok engelli kardeşimizin, bu hatalı davranış ve tutumlarından dolayı askere alınması isteniyor. Bu raporu veren GATA’daki binbaşı, ‘entelektüel davranış bozukluğu’ diyor. Böyle bir şey olamaz. Bu çocuk, mental retardasyon. O bakımdan zaten bu çocukta öyle bir şey olmasa yüzde 90 engelli raporu verilemez. Pekiyi bir şey daha soruyorum ben, söylesinler bakalım, temsili olarak engellilere bir gün neden askerlik yaptırıyorsunuz? Haydi sorsunlar ve söylesinler, neden yapıyorsun? İşte bu çocuk da yüzde 90, neden yaptırıyorsunuz? Bu çocuk yarın, annesi de üzüntüsünden felç geçirecek. Yarın bu çocuğu askere aldılar, gitti askere, silah da vermediler fakat başka bir sebep yüzünden çocuk, tuttu başka bir eri vurdu. Ne olacak pekiyi, söyler misiniz bana? Ne olacak? Bu çocuk vurdu, kim sorumlu? O binbaşı sorumlu. O raporu veren kişiler sorumlu. Bu çocuğun bunu yapamayacağı belli. Zihinsel engelli çocuk, askere nasıl alınabilir? Gözleri görmüyor, işitme problemi var, engel durumu yüzde 90, askere alıyorsun çocuğu. Böyle bir şeyi mantık kabul etmez zaten. Şimdi ben bir şey daha söylüyorum. Bunu açık açık söylüyorum ama duysunlar. Askeri hastanelerin psikiyatri bölümleri, maalesef verdiği raporların çoğunda, ben engelli öğretmeni olarak 35 yıldır bu işin içindeyim. Hiçbirine inanmıyorum. İstediklerine istedikleri raporu veriyorlar. İstediklerini de böyle çocukları askere gönderiyorlar. Şimdi bu çocuk, Başbakanlık’tan engelli olmasa bu kartı alabilir mi? Alamaz. Gelmiş buradan yardım alabilir mi? Alamaz. Bu çocuk ortada. Yarın bu çocuk askere gittiği zaman sorumluluğunu kim alacak? Kim alacak söylesinler bakalım. Anne felç geçirmiş, baba kaybedilmiş, bu çocuğu alıp askere götürüyorsun veya bunun gibi örnekleri diyorum, Osman gibi örnekleri diyorum. Giresun da da çıkmış, başka yerde de çıkmış ama artık bunlara devletimiz olarak bir çözüm bulmaları gerekir.“ şeklinde konuştu.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.