Zarif: 47 Amerikalı senatörün mektubu, değersiz ve reklam amaçlıdır

  • 10 Mart 2015
  • 803 kez görüntülendi.
Zarif: 47 Amerikalı senatörün mektubu, değersiz ve reklam amaçlıdır

47 Amerikalı senatörün İran İslam Cumhuriyeti yetkililerine hitaben yazdıkları mektup hakkında konuşan İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, “Bu mektubun tamamen değersiz olduğu ve sadece reklam amacı ile yazıldığına inanıyoruz. İlginç olan, daha müzakereler sonuçlanmadan ve genel bir anlaşmaya ulaşmadan, Amerika’daki baskı gruplarının duyduğu endişe ve kendilerinin de Netanyahu gibi her türlü bir anlaşmaya karşı olduklarını belli etmeleridir. Kongre üyelerinin, başka bir ülkeye kendi cumhurbaşkanları ve devletleri aleyhine bir mektup yazmaları çok ilginç. Senatörlerin yazdıkları bu mektup, kendilerinin uluslararası hukuk kurallarını bilmedikleri gibi, kendi anayasalarında ABD cumhurbaşkanının dış politikaların uygulanımı ile ilgili yetkilileri hakkında da bilgileri olmadıklarını gösteriyor” dedi.

Zarif açıklamasının devamında “Bu senatörler, dünyanın sadece Amerika’dan ibaret olmadığını anlamalı, ve ülkeler arasındaki ilişkilerin, uluslararası hukuk çerçevesinde ve devletlerin uluslararası sorumlulukları üzerinden belirlendiğini bilmelilerdir. Bu mektubu imzalayan senatörler tam olarak bilmeseler de uluslararası hukukta, devletler tüm yönetimin temsilcisi ve ülkelerinin dış politikalarından sorumlulardır. Devletler, diğer ülkeler ile olan ilişkileri konusundaki bazı görevleri yerine getirmelilerdir ve sırf yurtiçi kuralları yerine getirmek bahanesi ile, uluslararası görevlerini gözardı edemezler” dedi.

Sözlerinin devamında ise Zarif, “Devletin değişmesi, o ülkenin uluslararası sorumluluklarının yok olması anlamına gelmez ve bu neden ile de Amerika’daki her devlet, Obama devleti ile yapılabilecek bir anlaşmada yer alacak sorumlulukları yerine getirmelidir. Eğer ki gelecek cumhurbaşkanı, senatörlerin deyimi ile, bir kalem ile Amerika’nın tüm sorumluluklarını silmeye çalışır ise, uluslararası hukuk ve yasaları açık bir şekilde gözardı etmiş olacaktır” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.