Zarif: ABD’nin güzel silahları Yemen halkına diz çöktüremedi

  • 23 Nisan 2018
  • 1.000 kez görüntülendi.
Zarif: ABD’nin güzel silahları Yemen halkına diz çöktüremedi

Amerikan Al-Monitor televizyon kanalına konuşan İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, ABD’nin nükleer anlaşmadan çekildiği surette İran daha gelişmiş bir nükleer programı başlatma seçenğini ciddi şekilde değerlendireceğini bildirdi.

Zarif bu konuyla ilgili sözlerini şöyle sürdürdü: Trump’ın başını çektiği ABD hükümeti zaten hiçbir zaman anlaşmaya dahil olmadı. Onlar geçen 15 ay süresince İran’ın sözü geçen anlaşma sonucu ortaya çıkan ekonomik menfaatlerden yararlanmaması konusundan emin olmak için ellerinden geleni yaptı ve işte bu nedenden dolayı da gelecek 3 hafta boyunca uygulayacakları politikalar pek farklı olmayacak. Böylece biz de milli menfaatlerimizi göz öününde bulundurarak bu konuda karar alacağız.

Zarif nükleer anlaşma meselesindeki yorumuna şunları da ekledi: Biz anlaşmadan çıkarsak bu konu uluslararası toplum tarafından olumlu şekilde karşılanacak. Halbuki öte yandan da ABD’yi güvenilmez bir taraf olarak yalnızlaşmaya sürükleyecek. Dolayısıyla küresel toplum, İran’ın tek taraflı şekilde anlaşmayı yürütemeyeceğini fark edecek.

Suriye krizine ilişkin bir Arap gücünün bu ülkede oluşturulması ihtimaline de değinen Zarif, şu değerlendirmelerde bulundu: Biz eskiden de olduğu gibi siyasi yolların krize son vermek için en uygun yöntem olduğunu düşünüyoruz. Tüm taraflar savaş eğilimli savları bir kenara bırakıp siyasi yöntemlerle bu ülkedeki çatışmaları bitirmeye odaklanmalı.

Dışişleri Bakanı Yemen’deki gelişmelere ilişkin sorulan bir diğer soruyu ise şu şekilde yanıtladı: Maalesef Suudilerin ABD’den satın aldıkları güzel silahlara rağmen halen bu savaşı bitiremediklerini görüyoruz. Onlar bu dengesiz savaşta Yemen halkına diz çöktürmeyi başaramadı ve bana göre hiçbir zaman başaramaycaklar. Bu nedenden dolayı da bir an önce Yemen’de de siyasi çözüm yolunu dikkate almaları gerekiyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.