Zarif: Amerika, İran ve Irak ilişkilerini durduramaz

  • 12 Mart 2019
  • 1.484 kez görüntülendi.
Zarif: Amerika, İran ve Irak ilişkilerini durduramaz

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Amerika yönetimi İran ve Irak ilişkilerini durduramayacağını vurguladı.

Bağdat’ta BBC kanalına mülakat veren Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, İran Irak’ta Amerika ile rekabet peşimde olmadığını, asıl Amerika Iraklı yetkilileri Amerika ile İran arasında seçim yapmak üzere baskı altında tuttuğunu, oysa Tahran yönetimi Iraklı yetkililerden bu yönde herhangi bir talepte bulunmadığını belirtti.

Dışişleri Bakanı Zarif şöyle devam etti: İran Irak ile iyi ilişki istiyor, zira iki ülke arasında tarihi ve coğrafi açılardan bağları vardır, hatta Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin’in dayattığı sekiz yıllık savaş  iki ülkenin tarihi, coğrafi ve ailevi ilişkilerini bozamadı.

Dışişleri Bakanı Zarif, Tahran ve Bağdat daha güçlü ülkeler veya daha güçlü liderler değil de daha güçlü bölge stratejisinden yana olduklarını vurguladı.

İran ve Avrupa arasındaki ticaret için açılan INSTEX mali kanalına da temas eden Zarif, INSTEX İran’ın tüm sorunlarını çözemeyeceğini ve Avrupalı yetkililerin Bercam nükleer anlaşmasının ortağı olarak verdikleri tüm sözleri ve üstlendikleri tüm yükümlülükleri de gerçekleştiremeyeceğini ifade etti.

Londra yönetiminin Hizbullah hareketini terör örgütleri listesine almasını eleştiren Dışişleri Bakanı Zarif, İngiliz yönetimi bu hareketi ile aslında Lübnan halkının çoğunluğunu terör örgütleri listesine yer aldı.

Zarif bu hata, Londra yönetiminin işlediği bir başka hata olduğunu, İngilizler bundan önce de başta İran olmak üzere başkalarına karşı bu tür hataları çok kez yaptıklarını ifade etti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.