Zarif: Arabistanda istikrarın sağlanması İran islam cumhuriyetinin isteğidir

  • 02 Mart 2017
  • 1.016 kez görüntülendi.
Zarif: Arabistanda istikrarın sağlanması İran islam cumhuriyetinin isteğidir

İran dışişleri bakanı İranın Arabistan ve fars körfezine kıyısı olan diğer ülkelerde istikrarın sağlanmasını istediğini belirtti.

Muhammed Cevad Zarif dün İranın stratejik bakış açısına göre bölgenin işbirliği ve entegrasyona ihtiyaç duyduğunu belirterek güvensiz bir bölgede güvenli bir İranın var olmayacağını vurguladı.

İranın ilk baştan itibaren Yemende savaşın durmasını istediğini belirten Zarif, İranın Yemen savaşının biran evvel bitmesini istediğini ancak maalesef başta Arabistan olmak üzere diğer bazı ülkelerin kendi çıkarlarını öncelikli olarak düşündüklerini gerilim peşinde olduklarını vurguladı.

Bazı bölge ülkelerinin İranın nükleer dosyası konusunda bu ülkeyi boş yere suçladıklarını belirten Zarif, aşırılık yanlısı grupları desteklemekle tahrip edici uygulamalarını hayata geçirmekle bölgeyi istikrarsızlaştırmaya çalıştıklarını söyledi.

Halihazırda nükleer anlaşmanın sağlanmasıyla tahrip edici siyasetlerin arkasındaki perdenin aralandığını dile getiren Zarif, gerilim peşinde olan ülkelerin endişeye kapıldıklarını söyledi.

İranın nüfuzu ve gücünün bölgede istikrarın sağlanmasına neden olduğunu dile getiren Zarif, ne -zaman İrana komşu olan ülkelerin terör tehlikesiyle karşılaştıkları zaman İranın kavmiyet, ırak ve mezhep ayırımı yapmadan kurbanlara yardım yaptığını belirtti.

Iranın, Irakın Kuveyte saldırısını kınayan ilk ülke olduğunu belirten Zarif, Irak halkına teröristlere karşı yardım eden ve Türkiyede 15 temmuz başarısız askeri darbe gecesinde Ankaraya yardıma koşan ilk ülke olduğunu hatırlatarak İranın daima zülüm ve darbe ve aşırıcılığa karşı olduğunu vurguladı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.