Zarif: Biz kendi güvenliğimiz için tüm ülkelerin tek tek güvenliğini istiyoruz

  • 04 Nisan 2017
  • 1.094 kez görüntülendi.
Zarif: Biz kendi güvenliğimiz için tüm ülkelerin tek tek güvenliğini istiyoruz

İslami İran dışişleri bakanı Muhammad Cevad Zarif, Dışişleri Bakanlığının bu seneki önceliğinin direniş ekonomisi doğrultusunda KOEP’in icrası ve bölge güvenliğinin güçlendirilmesi olacağını söyledi.

Fars haber ajansına göre, İran’da yeni hicri şemsi yıl dolayısıyla Dışişleri Bakanlığı çalışanları ile bir araya gelen Zarif, zor bir yıl geçirdiklerini yeni yılın İslam İnkılabı Rehberi tarafından ”Direniş Ekonomisi, Üretim ve İstihdam yılı” olarak adlandırıldığını ve bu yönde çaba harcanması gerektiğini ifade etti.

Dışişleri Bakanlığı bünyesinde yapılan çabaların tümünün bazı mülahazalardan dolayı ilan edilmesinin mümkün olmadığını ifade eden Zarif, bölge ve dünyadaki hassas şartlara temasla, bu hassas şartlarda bir hesap hatasının tehlikeli olabileceğini gibi olayları dikkatli hesaplayıp ona göre tepki vermenin İran’ın bölge ve dünyadaki konumunun yükselmesine sebep olabileceğini söyledi.

Günümüzdeki dünyada ekonominin önemine değinen Zarif, ‘’Üretim ve sermaye ihtiyaçlara özellikle istihdama cevap verebilmek için sadece içeriye dönük olamaz. Bu yönde biz bir yol belirleyip hedefler seçmeliyiz ve bunların en önemlisi dış engellerin kalkmasıdır’’ dedi.

Kapsamlı Ortak Eylem Planının (KOEP) uygulanmasına değinen Zarif, ‘’KOEP’in uygulanması yönündeki çabamız oluşması yönündeki çabamızdan daha ağır olabilir. ABD’nin sözlerini yerine getirmemesi bizim için öngörülmez bir şey değildi. İki taraf da karşılıklı güvensizlik esasına göre ilerledi ve çeşitli mekanizmalar öngördüler. KOEP öncesi döneme bizim geri dönmemiz karşı tarafından çok daha kolay olabilir. ABD’nin taahhütlerini yerine getirmemesi bizim KOEP öncesi döneme dönmemizi gerektirirse ve bu yönde düzen tarafından bir karar verilirse bizim bunun için yeterli garantilerimiz vardır. Fakat bunun olabileceğine ihtimal vermiyorum’’ dedi.

Dünya, özellikle kırmızı noktalar olmadığı yerlerde bölge ve komşularla ilişkileri bu senenin öncelikleri olduğunu ifade eden Zarif, ‘’Bizin önceliğimiz güvenli bölge olmasıdır. Ülkemiz kolluk kuvvetlerinin sayesinde güvenlidir fakat bunun bir bedeli vardır. Biz kendi güvenliğimiz için tüm ülkelerin tek tek güvenliğini istiyoruz ve bugün güvenlik milli bir gerekliliktir’’ dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.