Zarif: Bölge ve komÅŸuların sebatı ve güvenliÄŸi Ä°ran’ın güvenliÄŸidir

  • 13 Mart 2018
  • 1.279 kez görüntülendi.
Zarif: Bölge ve komÅŸuların sebatı ve güvenliÄŸi Ä°ran’ın güvenliÄŸidir

Ä°ran dışiÅŸleri bakanı Muhammed Cevad Zarif, bölge ve komÅŸuların istikrar ve güvenliÄŸinin Ä°ran’ın güvenliÄŸi ve istikrarı olduÄŸunu söyledi.

Zarif, dün Pakistan medya mensuplarının çeşitli sorularını cevapladı.

Ä°ran ve Arabistan iliÅŸkileri, bölgenin güvenliÄŸi ve istikrarına dair sorulara cevap veren Zarif,  ”Suudiler dünyanın   İran tarafından tehdit edildiÄŸi gibi bir düşüncenin Suudilerin lehine olduÄŸu gibi bir yanlış düşüncedeler’ dedi.

Zarif, Ä°ran’a göre, Arabistan’ın bölgenin bir ülkesi olarak bölge geliÅŸmelerinde rolü olduÄŸunu ve rolünün de tabii olduÄŸunu ama bu rolün olumlu yönde olması gerektiÄŸini belirterek Ä°ran’ın bölge sorunlarının bölge ülkeleri arasında  yabancıların müdahalesinden uzak bir ÅŸekilde olması gerektiÄŸini söyledi.

Ä°ran dışiÅŸleri bakanı Zarif, Irak ve Suriye’de  teröristlerin giriÅŸimlerinin neden olduÄŸu  insan kaybı ve maddi hasarlara da temasla, ‘Ä°ran ve Arabistan, iki ülkenin yeniden onarım ve yapımında yatırım yapabilir ve bunun için de iki ülke aralarındaki sorunları müzakereyle çözmelidir’ dedi.

Ä°ran dışiÅŸleri bakanı, Hindistan ve Ä°ran iliÅŸkilerine de temasla, iki ülke arasındaki iliÅŸkilerin Pakistan’a karşı bir çerçevede olmadığını aynı Arabistan ve Pakistan arasındaki iliÅŸkilerin Ä°ran aleyhinde olmadığı gibi’ dedi.

Zarif, nükleer anlaÅŸma konusunda Amerika’nın taahhütlerini yerini getirmemesine de iÅŸaretle, Ä°ran ve batı arasındaki nükleer anlaÅŸmanın uluslararası bir anlaÅŸma olduÄŸunu belirterek, ”EÄŸer Amerikan baÅŸkanı Trump nükleer anlaÅŸmayı çiÄŸnerse Amerika dünyada inzivaya itilir’ dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.