Zarif: Bölgede anlaşmazlıkların çözümü için en iyi yol, siyasi diyalogdur

  • 13 Haziran 2017
  • 1.126 kez görüntülendi.
Zarif: Bölgede anlaşmazlıkların çözümü için en iyi yol, siyasi diyalogdur

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, bugün Norveç’te Oslo Forumu’na katıldı. Dışişleri Bakanı Zarif Oslo Forumu’nun kulisinde bazı ülkelerin yetkilileriyle görüşmelerde bulundu.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif bugün Norveç’te Oslo Forumu öncesinde Slovakya Dışişleri Bakanı Mirsolav Lajcak ile biraraya geldiği görüşmede, Suudi Arabistan ve bazı diğer Arap ülkelerinin Katar ile diplomatik ilişkilerini kesmesine işaretle, ülkeler arasındaki anlaşmazlıkların en iyi çözüm yolunun diyalog olduğunu belirtti.

Zarif, bölgesel münakaşaların çözümü için askeri yöntem ve baskı uygulamanın yanlış bir karar olduğunu kaydetti.

İran Dışişleri Bakanı, Vahhabiliğin inandığı Seleficilik ideolojisinin bölgedeki radikalizmin kaynağı olduğunu ifade etti.

Zarif ayrıca, İran ile Slovakya’nın ilişkilerinin geliştirilmesine temasla, Lajcak’tan 5 Ağustos 2017’de düzenlenecek İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı yemin törenine katılmaya davet etti.

Slovakya Dışişleri Bakanı da görüşmede, İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif’e Tahran’da son sıralarda meydana gelen ve 17 vatandaşın şehit olduğu ve 52 kişinin de yaralandığı terör olayından dolayı başsağlığı dileğinde bulunarak, Avrupalı ülkelerin Kapsamlı Ortak Eylem Planı Anlaşması’na bağlı olduklarına vurgu yaptı.

Lajcak ayrıca, Slovakya’nın İran ile ikili işbirliğini sürdürmek için hazır olduğunu belirtti.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif bu görüşmeden önce, Norveç ve Endonezya dışişleri bakanları ve AB Dış Siyaset Yüksek Temsilcisi biraraya gelmişti.

Pazartesi günü bir siyasi heyet başkanlığında Oslo 2017 Forumu’na katılmak için Norveç’e giden İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, bugün Oslo Forumu’na katıldı.

Oslo 2017 Forumu, İran Dışişleri Bakanı Zarif, ABD’nin eski Dışişleri Bakanı John Kerry, AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi, Endonezya ve Norveç dışişleri bakanları ve muhtelif ülkelerden şahsiyetlerin katılımıyla bugün çalışmalarına başladı.

100’ü aşkın ülkeden yetkililer ve şahsiyetlerin katıldığı Oslo Forumu’nda, en önemli küresel münakaşa ve krizler ve de uluslararası barışın tesis yolları ele alınıyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.