Zarif: İran, Afganistan’ın barışı sağlamadaki getirilerini desteklemektedir

  • 04 Aralık 2016
  • 1.017 kez görüntülendi.
Zarif: İran, Afganistan’ın barışı sağlamadaki getirilerini desteklemektedir

İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mohammad Cevad Zarif, İran’ın Afganistan’da hükümetin İslami Parti ile anlaşarak barış sağlanmasındaki getirilerini desteklediğini söyledi.

Hindistan’da düzenlenen ‘’Asya’nın Kalbi’’ isimli toplantıda bir konuşma yapan Zarif, İran’ın Afganistan Milli Hükümetini desteklediğini ve Afganistanlı liderlere rollerini en iyi ifa etmek için İran’ın işbirliği yapmaya hazır olduğun söyledi.

Afganistan’ın tüm imkanlardan yararlanılarak barış yönünde adım atması temennisinde bulunan Zarif, istikrarlı ve huzurlu bir Afganistan’ın bölgenin gelişmesi ve saadeti için gerekli olduğunu ifade etti.

‘’Asya’nın Kalbi’’ sürecinin 5 sene önce faaliyete başladığını ve bu süre zarfında bazı ilerlemeler sağlandığını ifade eden Zarif, uzun bir yolları olduğunu zira bölgede radikalizmin şiddetinin devam ettiğini ve uyuşturucu üretiminin arttığını söyledi.

2016 yılının Afganistan için zor bir yıl olduğunu vurgulayan Zarif, bu yılda IŞİD gibi radikal terör gurupları Afganistan hatta Kabil’de faaliyetlerini arttırdıklarını ifade etti.

Afganistan ve bölge sorunlarının bir birine bağlı olduğunu vurgulayan Zarif, ‘’Resmi istatistiklere göre uyuşturucu üretimi geçen sene yüzde 43 artış gösterdi. Uyuşturucu tacirleri ve teröristler yakın ilişkideler . İran uyuşturucu ekimi yerine alternatif ekim ve gelir sağlayıcı yollar önermektedir fakat bunların üstesinden gelmek için sıkı bir stratejiye ve kalıcı ve istikrarlı bir ekonomiye gereksinim duyulmaktadır’’ dedi.

İran-Afganistan ve Hindistan arasında Çabahar Limanının genişletmesi için imzalanan anlaşmaya değinen Zarif, bu anlaşma ile Afganistan’ın açık denizlere ulaşabileceğini belirtti ve bölgesel ve uluslararası aktörlerden Çabahar limanının gelişmesinde işbirliği yapmalarını istedi.

İran’ın son 37 yılda 3 milyon Afganlıya ev sahipliği yaptığını vurgulayan Zarif, tüm bunların İran vatandaşlarına sunulan hizmetlere ulaşabildiklerini fakat uluslararası camianın bu yönde İran’a verdiği yardımların yok denecek kadar az olduğunu söyledi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.