Zarif: İran, Venezuella ile iyi ve güçlü ilişkilerine devam edecek

  • 28 Ağustos 2016
  • 805 kez görüntülendi.
Zarif: İran, Venezuella ile iyi ve güçlü ilişkilerine devam edecek

İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mohammad Cevad Zarif, İran’ın Venezuella ile iyi ve güçlü ilişkilerine devam edeceğini söyledi.

Latin Amerika ülkeleri turu çerçevesinde Venezuella’nın başkenti Karakas’ta bulunan Zarif, İran-Venezuella Ortak Ekonomik Fırsatları toplantısında yaptığı konuşmada, iki ülke halkının yıllarca dış baskılar ve sultacı güçler karşısında direndiklerini ve birbiri ile bağlılığın iyi örneğini oluşturduklarını söyledi.

İki ülkenin samimi ve sıcak ilişkilerinin iki ülkenin bağımsızlık yanlısı ve halkının direnişinden kaynaklandığını ifade eden Zarif, ‘’Bu siyasi ilişkiler yıllar içinde şekillenen ekonomik ilişkilerin takviyesi ile daha derin, daha ciddi ve daha stratejik hal alabilir’’ dedi.

Heyetinde yer alan üst düzey devlet ve özel sektör temsilcileri olduğunu ifade eden Zarif, Latin Amerika ile ilişkileri geliştirmenin İran için önemli olduğunu söyledi.

İran özel sektörünün Venezuella’da yaptığı illerden iyi anılara sahip olduğunu ifade eden Zarif, İran’ın enerji, nano teknoloji, bio teknoloji, gıda sektörü ve mühendislik ve mütaahhitliğin yanı sıra diğer alanlarda da Venezuella ile işbirliği yapmak istediğini söyledi.

Venezuella Dışişleri Bakanı Bayan Delsi Rodrigez de Zarif ve yanındaki büyük heyetin ziyaretinin iki ülke arasındaki stratejik ilişkilerin göstergesi olduğunu belirterek iki ülkenin OPEC ve Bağlantısızlar gibi uluslararası kuruluşlarda yankı işbirliğinin yanında güçlü ikili ilişkilere sahip olduklarını söyledi.

Zarif, Latin Amerika ülkeleri ziyareti çerçevesinde, Küba, Nikaragua, Ekvator ve Şili’den sonra Bolivya’yi ziyaret ettikten sonra Venezuella’da temaslarda bulundu.

Zarif’e Latin Amerika ülkelerine yaptığı ziyarette 80 kişilik devlet ve özel sektör üst düzey yöneticileri iştirak etmektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.