Zarif: Kimsenin güvenini kazanmak zorunda değiliz…

  • 06 Mart 2015
  • 936 kez görüntülendi.
Zarif: Kimsenin güvenini kazanmak zorunda değiliz…

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile İsviçre’nin Montrö şehrinde düzenlediği görüşmenin ardından, Amerikan NBC Kanalı’na verdiği röportajda, İran’ın kimsenin güvenini kazmak zorunda olmadığını ve kendilerinin sadece tek aşamalı bir nükleer Anlaşma istediklerini bildirdi.

Zarif, NBC muhabirinin, “Sayın bakan, siz bir kaç günden beri buradasınız ve yoğun bir müzakere süreci yaşanıyor, bu gelişmeler müzakerelerin tıkandığını mı yoksa ilerlediğinin bir göstergesi mi?” Sorusu üzerine,

“Tabi ki bu bizim çok ciddi olduğumuzun ve bir sonuca ulaşmayı istediğimizin bir göstergesi. Biz müzakereler sürecinde devam eden teknik görüşmelerin seviyesini yükseltmeyi önerdik ve bunun için ise bizim tarafımızdan, Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi ve ABD tarafından ise enerji bakanı bu görüşmelere katıldı ve bu gerçekten çok önemli bir gelişmeydi ve bu nedenden dolayı da teknik açıdan iyi ve yararlı ilerleme katedildi. Bu tur görüşmelerde çok ilerleme sağlandı ama nihayi ve kalıcı bir sonuca ulaşmak için hala uzun bir yolumuz var” diye yanıt verdi.

Röportajın devamında, NBC muhabiri ABD içerisinden ve daha fazlasıysa İsrail ve özellikle de Netanyahu tarafından Nükleer Müzekereler sürecine baskı kurulduğunu ve İsrail Başbakanı’nın Salı akşamı Amerikan Kongresi’nde gerçekleştirdiği konuşmasında İran’a karşı ağır suçlamalar yönelttiğini sormasıyla ilgi, Dışişleri Bakanı Zarif, “Sayın Netanyahu, 1992 yılından bu yana hep İran’ın 2 veya 3 yıl içerisinde nükleer silaha ulaşacağını ve elde edeceğini iddia edip durdu, bunların en sonu da 2012 yılında BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmaydı ve kendisi orada İran’ın gelecek bir yıl içerisinde nükleer bomba üreteceğini iddia etti. Sanki Netanyahu her daim İran’ın nükleer bombaya ulaşmak ve elde etmek için 1 yıllık zamanı varmış gibi göstermeye devam edecek. O haldeki biz nükleer silahların bize veya başka bir ülkeye barış getireceğine inanmıyoruz”  dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.