Zarif: Yemen krizi siyasi yolla çözülmelidir

  • 09 Nisan 2018
  • 1.065 kez görüntülendi.
Zarif: Yemen krizi siyasi yolla çözülmelidir

İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Yemen krizinin siyasi yolla ve diyalogla çözümüne vurgu yaptı.

İRNA’nın haberine göre, BBC Arapça kanalına açıklamada bulunan Zarif, Yemen krizinin başından beri, İran’ın Arabistan ile görüşmek istediğini fakat Suudilerin bu öneriye karşı çıktıklarını söyledi.

Zarif, ‘’Yemen krizinin başlangıcında Eylül 2013 tarihinde Arabistan Dışişleri Bakanı Suud El Faysal’a bir mektup gönderdim ve Arabistan ile İran’ın yardımı ile krizin bitmesini önerdim fakat cevabı olumsuzdu ve cevapta, Arap dünyası işlerinin İran ile ilgili olmadığını söyledi’’ dedi.

Zarif, Arabistan’ın İran’ın önerisine karşı gelmesinin sebebinin hızlı şekilde Yemen’de zafer kazanmayı düşündüklerinden olduğunu söyledi.

Arabistan saldırısından sonra bir kez daha Arabistan’a ateşkes önerisi ve Yemenli gruplar arasında direkt müzakerelerin başlama önerisinde bulunduklarını ifade eden Zarif, bu önerinin de Arabistan tarafından reddedildiğini söyledi.

Yemen krizinin 4. yılına girilmesine ve birçok sivilin hayatını kaybetmesine rağmen, siyasi çözüm için fırsat olduğunu ifade eden Zarif, ‘’Eğer Arabistan bu krizin barışçıl yöntemlerle çözülmesini istiyorsa İran bu konuda yardımcı olabilir’’ dedi.

Zarif, ‘’Yemen krizinin çözümü Yemenli grupların görüşü ile sağlanmalı ve yabancı taraflar dikte etmek yerine siyasi çözümü ön planda tutmalılar ve biz Yemen krizinin siyesi çözümüne yardım etmeye hazırız’’ dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.