Zarif’in Suriye Ziyaretinin Nedenleri ve Amaçları

  • 21 Nisan 2020
  • 2.836 kez görüntülendi.
Zarif’in Suriye Ziyaretinin Nedenleri ve Amaçları

İran İslam Cumhuriyeti dışişleri bakanı Muhammed Cevad Zarif Pazartesi günü günübirlik bir ziyaret çerçevesinde Suriye’nin başkenti Şam’a gitti. Bu ziyarette Muhammed Cevad Zarif bu ülke makamları ile karşılıklı ilişkiler, bölgesel gelişmeler ve Suriye’nin terörizm ile mücadeledeki son siyasi ve sahadaki gelişmeleri hususunda istişareler yaptı.

  İran ve Suriye işbirliklerini siyasi, güvenlik ve de ekonomik ilişkiler olarak ele almak mümkün.

Siyasi ve güvenlik alanında  İran İslam Cumhuriyeti’nin dış siyasetinin hedefi  her süper güç tarafından sultacı ve emperyalist girişimin engelleyicisi olan güçlü bir bölgenin oluşturulması idi.  Buna esasen  İran bölgesel diplomasisinde bölgede barış ve huzurun sağlanması için çok taraflı çabalarını sürdürmektedir.  İran İslam Cumhuriyeti Suriye’de terörizm ile mücadele sürecinde her daim Suriye halkı ve hükümetinin yanında durmuş ve hiçbir yardımı vermekten sakınmamıştır.   Mevcut zor durumda da geçen yıllarda da Suriye halkı ve hükümeti  yanında yer almıştır.  İran Suriye krizinin başından itibaren Suriye krizinin bölgedeki mekanizmalar ve Suriyeli müzakereleri çerçevesinde çözülmesini istemiştir.  İran dış siyaset sistemi  bu doğrultuda bölge ve uluslararası kurum ve kuruluşlar ile  terörizm ile mücadele ve barış, güvenlik ve istikrarı sağlamak amacı ile  etkin iş birliğinde bulunmuştur.

Bölge gelişmelerine atılan bakış ise Amerika ve ortaklarının bölge durumu ile ilgili gerçekçi bir bakışa sahip olmadığını gösteriyor.  Bu yüzdendir ki Amerika ve ortakları bölgede askeri ve güvenliği bozan girişimleri için büyük harcamalar yapmışlardır.

Bu çerçevede Lübnanlı stratejik meseleler uzmanı Vefik İbrahim   El Bena gazetesinin yayılmadığı yazıda bu konuyu analiz etmeye çalıştı. ”  Neden Amerikalılar Suriye krizinin devam etmesini istiyor?”  başlıklı yazıda yazar şöyle yazıyor:”  Amerika Suriye hükümetini değiştirmek için yaklaşık on yıldır doğrudan askeri ve terör eylemlerinin ardından  büyük bir darbe yediklerini ve böylece bu planlarını felç ettiğini anladı. ”

Amerika  bilindiği üzere bölgede güvenlik ve istikrar istemiyor. Her daim de Suriye ve Irak gelişmelerini kendi stratejik çıkarları doğrultusunda etkilemek istiyor . Amerika aynı hedef doğrultusunda  3 Ocak günü büyük bir cinayet işleyip İran İslam İnkılabı Devrim Muhafızları Kudüs Ordusu komutanı Korgeneral Kasım Süleymani’yi Bağdat havalimanı yakınında  resmi bir davetle Irak’ta bulunduğu sırada suikastle şehit etti.  Bu girişimlerin sonucu ise Amerikalıların beklentileri ve hesaplarına ters düştü.

İran İslam Cumhuriyeti milli güvenlik yüksek konseyi sekreteri Ali Şemhani ise bu hususta bir süre önce   Suriye başbakanını Tahran’da kabulünde   Amerika’nın bölgeden çıkışının öncelikli konu haline gelmesine vurgu yaparak şöyle bir açıklamada bulundu:”  Amerika terörist güçlerinin varlığı ile Batı Asya hiçbir zaman istikrar, huzur ve kalıcı güvenlik yüzünü görmeyecektir. ”

Kuşkusuz Suriye’deki güvenlik ve istikrar bölge için de büyük öneme sahiptir.  Bu yüzden bu istişareler  bölgesel siyasi ve güvenlik sorunlarının incelenmesi için bir fırsattır. Bu fırsatta görüş teatisi yapılabilir. Aynı zamanda  kamuoyu da bölgesel gelişmeler hususunda daha bilgilendirilebilir.

İran ve Suriye ekonomik ve yatırım işbirlikleri alanında da ortak hedefler taşımaktadırlar.  İran ve Suriye’nin özel sektörü ve sanayi ve ticari şirketlerinin aktifleşmesi ve böylece serbest bölgeler aracılığı ile yatırımların geliştirilmesi bu hedeflerdendir.

Doğal olarak bu alandaki işbirlikleri, bölge koşulları ve Amerika ve Siyonist Rejim İsrail’in komplolarının devam ettiği sırada zaruri görünüyor.  Zaten savunma, güvenlik, siyasi, ekonomik ve sağlık alanındaki stratejik birlik için koronavirüsün yayıldığı sıralar altın bir fırsattır.  Bu stratejik birlik pratik olarak hayata geçirilirse diğer bölge ülkeleri de çıkarlarından yararlanacaktır.İran Dışişleri Bakanı Zarif’in Suriye ziyareti de bu açıdan strateji hedefler doğrultusundadır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.