Zarif’ten Trump’a sert eleÅŸtiri

  • 20 Eylül 2017
  • 1.190 kez görüntülendi.
Zarif’ten Trump’a sert eleÅŸtiri

İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, ABD Başkanı Trump’ın BM Genel Kurulunda İran aleyhine söylediği sözlerin cevap verilmeyecek kadar içeriksiz olduğunu söyledi.

Amerikan başkanı Donald Trump, İran ve 5+1 grubu ile imzalanan nükleer anlaşmayı, Amerikan tarihinin bu zamana kadarki en kötü anlaşması ve Amerikanın utanç vesilesi olarak niteledi.

Donald Trump, dün BM genel kurul oturumunda yaptığı konuşmada,  İran ile imzalanan nükleer anlaşmaya temas ederek, bu anlaşmanın Amerika için utanç verici bir anlaşma olduğunu söyledi.

Trump ayrıca bölgede terörizme karşı mücadelenin en önemli kutuplarından biri olan İran İslam Cumhuriyetini, terörizme destek vermekle suçladı

Nitekim İran dışişleri bakanı Zarif, ‘’ABD Başkanının cahilce ve küstahça sözleri, İran İslam Cumhuriyetinin iç ve dış politika ve terörizmle mücadeledeki gerçeklerini göz ardı etmek, kendisinin bilgisizliğini göstermektedir’’ demiştir.

Aslında ABD baÅŸkanı Trump’ın adi ve insafsız açıklamasının iki farklı boyutu bulunmakta. Birincisi bu konuÅŸma, ABD baÅŸkanının ne kadar düşüncesiz ve mantıksız biri olduÄŸunu gösteriyor. Elbette bu daha önceden de beklenen bir husustu. Amerika daha önce de kendi tutum ve davranışları ve icraatlarıyla, uluslararası kararlar karşısında dengeli, baÄŸlı ve güvenilir biri olmadığını ispatlamıştı. Ve ÅŸimdi de Trump’ın iktidara geldiÄŸi günden beri Amerika’nın KOEP anlaÅŸması karşısındaki mantıksız tutumu ve iÅŸ bozanlığı Amerika’nın bu özelliÄŸinin bir yansıması ve dışa vuruÅŸudur.

Trump’ın açıklamalarıyla ilgili ikinci  gerçek ise Amerika’nın gerçeklerden kaçmasıdır. Amerikalı yetkililer hiç bir zaman uluslararası sorunların bir çözümü olamadıkları gerçeÄŸini bir türlü kabul etmek istememiÅŸlerdir. Aslında bizzat Amerika’nın kendisi bu sorunların, krizlerin ve savaÅŸların oluÅŸmasının önemli bir parçası olmuÅŸtur.

Ä°ran dışiÅŸleri bakanı Zarif’in de belirttiÄŸi üzere ABD’nin Siyonist rejim ve bölgedeki diktatörlükle yönetilen rejimlere verdiÄŸi destek ve terörist gurupların güçlendirilmesinin sonucu ABD’nin daha çok itibarsızlaÅŸtırılması ve yalnız kalmasından baÅŸka bir ÅŸey olmayacaktır.

Nükleer anlaÅŸma KOEP’te bu kaidenin dışında deÄŸildir. Amerika ÅŸimdi kendi tutum ve davranışlarıyla KOEP’e baÄŸlı olmadığı görünümünü vermeye çalışıyor ve bunun bahanesi olarak da her zaman tekrarladığı ve Ä°ran’a yönelttiÄŸi ve Trump’ın da konuÅŸmasında dile getirdiÄŸi çirkef, asılsız iddialardır.

Trump KOEP’i Amerika için en kötü ve utanç verici anlaÅŸma olarak nitelerken, ABD’nin bir önceki baÅŸkanı Barack Obama ve ekibi bu anlaÅŸmayı imzalayarak Amerika’yı içine düştüğü bir çıkmazdan kurtarmayı baÅŸarmış ve anlaÅŸmanın Amerika için iyi bir anlaÅŸma olduÄŸunu bildirmiÅŸti. Fakat Trump, uluslararası toplumun destek verdiÄŸi ve bizzat ABD temsilcisinin de katıldığı uzun süreli görüşmeler sonucu gerçekleÅŸen ve BM Güvenlik konseyi kararıyla da desteklenen bu anlaÅŸmadan çıkmanın bizzat Amerika’nın kendi konumunun uluslararası alanda daha da zayıf düşürülmesi anlamında olduÄŸunu idrak edememiÅŸtir.

Ä°ran CumhurbaÅŸkanı Hasan Ruhani Kapsamlı ABD yönetiminin Ortak Eylem Planı (KOEP) ile ilgili tutum ve davranışlarına temasla, KOEP’in 7 ülke arasında saÄŸlanan bir anlaÅŸma olduÄŸunu, çok emek verilerek elde edildiÄŸini, anlaÅŸmanın BM Güvenlik Konseyinde de onaylandığını, ÅŸimdi tek bir kiÅŸinin çıkıp da böyle bir anlaÅŸmayı ayaklar altına almasının dünyada yeni bir kargaÅŸa oluÅŸturacağını, yeni askeri çatışmalara zemin hazırlayacağını belirtti.

Ä°ran’ın ÅŸimdiye kadar KOEP karşısındaki tüm sorumluluklarını yerine getirdiÄŸini ve ABD’nin KOEP’ten çekilmesi durumunda güvenilmeyen bir ülke konumuna geleceÄŸini ifade eden Ruhani, KOEP konusunda ne olursa olsun galip tarafın Ä°ran olacağını ve Ä°ran’ın bundan hiç bir kaygısının bulunmadığını söyledi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.