Zoubi: Suriye zirvesinde yayınlanan deklarasyon genel olarak makbul

  • 05 Kasım 2015
  • 774 kez görüntülendi.
Zoubi: Suriye zirvesinde yayınlanan deklarasyon genel olarak makbul

Suriye Enformasyon Bakanı Omran el Zoubi Viyana toplantısının, siyasi mantığa yönelen siyasi çabalarda en bariz nokta olup önemli bir yol ayrımı teşkil ettiğini belirtti.

Dün akşam Suriye televizyonu ile mülakatında Zoubi; bu siyasi çabaların sonuç itibarıyla Suriye ve halkına karşı yürütülen savaşa son verme, dış müdahale ve terör akışına dur demesi gerektiğinin altını çizdi.

Viyana toplantısı bitiminde ilan edilen deklarasyonun toplantıya katılan ülkeler arasındaki ortak noktaları yansıttığına işaret eden Zoubi; deklarasyonun genel olarak makbul olduğunu ifade etti. Zoubi Suriye’nin ilk baştan beri egemenliğini, toprak bütünlüğünü ve selametini korumanın yanı sıra laik kimliğini koruma çabasında olduğuna dikkat çekerken, deklarasyonun birinci bendinde de bunların vurgulandığını söyledi. Fakat deklarasyonda terörü destekleyen devletlere ilişkin herhangi bir içerik olmadığına dikkat çeken Zoubi; bunun esef verici mantıksız bir durum olduğuna işaret etti.

Suriye’nin toprak ve halk bütünlüğünün ordu ve halk tarafından dayatıldığına vurgu yapan Zoubi; Suriye’nin istisnasız toprağının her karışında egemenlik ve kontrolü eline geçireceğinden kesinlikle kuşkusu olmadığının altını çizdi.

Bakan Zoubi Suriye’de yüzlerce isim altında faaliyet gösteren tüm terör örgütleri ve grupların tamamının organik, örgütsel, ideolojik, lojistik ve her açıdan bir birleriyle bağlantılı olduklarına vurgu yaptı. Zoubi Suriye devletinin bunu kesin ve net bir şekilde kanıtlayacak belgeleri bulunduğuna dikkat çekti.

Enformasyon Bakanı Zoubi Suriye hükümetinin Suriye halkına karşı komplo kuran ve Suriyelileri terörle hedef alanlarla masaya oturmayacağının da altını çizdi. Silah taşıyanların tümünün terörist olmadıklarını söyleyen Zoubi; bir kısmının bu silahları devlete karşı değil, ailelerini ve mülklerini savunmak için taşıdıklarına dikkat çekti. Zoubi terörist ile terörist olmayanları bir birinden ayırt etmenin hassas ve dakik bir mesele olduğunu, bunda da hatanın olmaması gerektiğini ifade etti.

Suudi Arabistan’ın ciddiyetsizliği nedeniyle İran’ın Viyana toplantılarından çekilme tehdidinde bulunması konusunda Zoubi; İranlıların kendilerine has nedenleri ve düşünce yapıları olduğunu söyledi. Zoubi Suudililerin diplomatik düşünceleri ya da siyasi ekolarının bulunmasının bir mesele olduğunu sözlerine ekledi.

Umman Sultanlığının rolü konusunda ise Zoubi; Umman’ın her daim Suriye yönetimi ve yurtsever halkıyla birlikte olduğunu söyledi.

Zoubi ABD’nin Suriye’nin kuzeyine 50 kadar askeri müsteşar gönderme konusunda ise bu mevzuda siyasi boyutun askeri boyuttan çok daha büyük olduğunu belirtti. ABD’lilerin tüm hatalarına rağmen Suriye’nin bölünmeyi kabul etmeyeceğini net bir şekilde idrak ettiklerine dikkat çeken Zoubi; Suriye’nin toprak ve halk bütünlüğünü koruyan egemen bir devlet olarak kalacağını Viyana deklarasyonunun da bunu belirttiğini sözlerine ekledi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.