2 ülke daha Katar’la ilişkilerini kesti

  • 05 Haziran 2017
  • 1.448 kez görüntülendi.
2 ülke daha Katar’la ilişkilerini kesti

Suudi Arabistan, Bahreyn, BAE ve Mısır’ın ardından Maldivler ve Libya, Katar ile diplomatik ilişkilerini kesti.

Suudi Arabistan, Mısır, BAE ve Bahreyn bugün sabah saatlerinde ayrı ayrı açıklamalar yayınlayarak, Katar ile diplomatik ilişkilerini kestiklerini duyurdular.

Suudi Arabistan, Mısır, BAE ve Bahreyn; Katar’ı terörizme destek vermek, Arap ülkelerinin işlerine müdahale etmek, ulusal güvenliklerini tehdit etmek ve aşırılar ve teröristlere evsahipliği yapmakla suçlayarak, bu ülke ile ilişkilerini kestiler.

Sözkonsu 4 Arap ülkesi, Katar’ı terörist gruplara destek vermekle suçlayarak, bu ülkenin bölgede istikrarsızlığa neden olduğunu savundular.

Suudi Arabistan, Mısır, BAE ve Bahreyn; Katar’a kendi hava, deniz ve kara sahalarını da çift taraflı olarak kapattılar, ayrıca kendi vatandaşları için bu ülkeye seyahat yasağı getirdiler.

Bahreyn yönetimi yaptığı açıklamada, Doha ile diplomatik ilişkilerini Bahreyn’in ulusal güvenliğini korumak için kestiklerini, Katarlı diplomatlar için bu ülkeyi terk etmeleri için 48 saat süre verildiğini duyururken, BAE yönetimi de Katarlı diplomatlardan 48 saat içinde bu ülkeden ayrılmalarını istedi. BAE ayrıca hiçbir Katar vatandaşının BAE topraklarına girme hakkı olmadığını, bu ülkede oturumu olan Katarlıların de 14 gün zarfında BAE’den ayrılmaları gerektiğini bildirdi.

Mısır yönetimi de Doha’yı Müslüman Kardeşler’e destek vermekle suçlayarak, Katar’ın el-Kaide ve IŞİD ideolojisini yaydığını ve Sina’daki terörist gruplara destek verdiğini açıkladı. Mısır ayrıca kendi hava sahası ve limanlarını Katar için kapattı.

Öte yandan Suudi Arabistan liderliğindeki Arap ittifakı, Katar’ın ittifaktan çıkarıldığını duyurdu.

Katar Dışişleri Bakanlı yaptığı açıklamada ise 4 Arap ülkesinin Doha ile ilişkilerini kesmesinden üzüntü duyduğunu belirterek, onların bu girişimlerinin izahatı olmadığını, temelsiz iddialara dayalı olduğunu vurguladı.

Reuters haber ajansı ise Pakistan Dışişleri’nden naklen, İslamabat’ın Suudi Arabistan’ın baskısı altında Katar ile ilişkilerini kesmek istemediğini duyurdu.

Libya da, Katar’la diplomatik ilişkilerini kestiğini açıkladı. Temsilciler Meclisi Hükümeti Dışişleri Bakanı Muhammed Dairi tarafından yapılan açıklamada, “Katar, 2012’den buna Müslüman Kardeşler’in Libya kolu ile diğer silahlı İslamcı grupların ana silah kaynağı ve Arap dünyasının ulusal güvenliği için bir tehdit olmayı sürdürüyor” dedi.

Altı Arap ülkesinin ardından Güney Asya ülkesi Maldivler de Katar’la diplomatik ilişkilerini kesti.

Haberi, Suudi Arabistan merkezli Al Arabiya televizyonu “son dakika” olarak duyurdu.

Ne Olmuştu?

Katar Resmi Haber Ajansı (QNA), 23 Mayıs gecesi Katar Emir El Sani’ye atfedilen “İran’ın İslami bir güç olduğu ve HAMAS ve Hizbullah’ın direniş güçleri olduğu” şeklinde açıklamalar yayınlamıştı. Açıklamalar kısa süre içinde medyada geniş şekilde yer almıştı.

Bundan birkaç saat sonra açıklama yapan Katar hükümeti İletişim Dairesi Direktörü Şeyh Seyf bin Ahmed Al Sani, QNA sitesinin siber saldırıya uğradığını duyurmuştu. Katar Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında da QNA’nın siber saldırıya uğradığı ve yayınlanan haberlerin gerçeği yansıtmadığı, medya organlarından bu açıklamaları dikkate almamaları talep edilmişti.

Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman El Sani ise 25 Mayıs’ta düzenlediği basın toplantısında, medya üzerinden ülkesini hedef alan bir kampanya bulunduğunu belirterek, “Konuyla ilgili soruşturma devam ediyor ancak burada Katar’ı hedef alan bir kampanya olduğu açık ve biz de buna karşı koyacağız” demişti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.