Ölüm; Yemen halkını bekleyen son

  • 15 Aralık 2017
  • 1.286 kez görüntülendi.
Ölüm; Yemen halkını bekleyen son

Yemen’de tüm yollar vatandaşlar için ölümle sonuçlanıyor. Dünya sağlık örgütü en yeni raporunda Yemen’de bu kez 34 vatandaşın difteri hastalığından hayatını kaybettiğini duyurdu.

Yemen’de hayat insanlar için acıklı bir trajediye dönüştüğü gözleniyor. Geçen hafta BM insani işler koordinasyon bürosunun yayımladığı verilere bakıldığında, Yemen halkının trajik öyküsü daha iyi anlaşılıyor. Bu rapora göre Ekim 2017’ye kadar Yemen’de yaklaşık 8800 kişi katledildi, 51 bin kişi de yaralandı. Bugün Yemen’de 22.2 milyon insan acil insani yardımlara muhtaç durumdadır. Yine bu ülkede 17.8 milyon insan gıda maddeleri güvensizliği tehdidi altındadır. Bugün Yemen’de 3 milyon vatandaş ülke içinde mülteci durumuna düşmüş, 16 milyon vatandaş sağlıklı içme suyundan mahrum kalmış ve 16.3 milyon insan da sağlık hizmetlerinden yararlanamamaktadır.

Öte yandan 27 Nisan – 13 Kasım 2017 tarihleri arasında Yemen’de kolera hastalığından kuşku duyulan 900 bin hastalık vakası rapor edildi, ki bu sayıdan 2200’ü hayatını kaybetti. Aynı rapor Yemen halkı adeta ölüm uçurumunun önünde durduğu ve kaçacak hiç bir yolları bulunmadığını belirtiyor. Gerçekte Yemen halkı bombardımanların yarattığı yıkım, açlık, kolera, sağlıksız içme suyu, sağlık hizmetlerinin yokluğu ve en son da difteri salgını olmak üzere her açıdan ölüm tehdidinin altında yaşıyor ve tüm yollar bu insanlar için ölümle sonuçlanıyor. Üstelik Yemen’de insani facia sadece bazı bölgelerde değil, Yemen’in hemen hemen her yerinde devam ediyor. Bugün Yemen’in 22 eyaletinden 20’si acil insani yardımlara muhtaçtır. Yine Yemen’in 15 eyaletinde ve 64 ilçesinde difteri hastalığı vakaları görülmüştür. Bu arada ölümle mücadele eden Yemenli çocukların gröüntüleri daha çok acı veriyor.

Ve tüm bu faciaları Suud hanedanının siyasi cahilliği yaratıyor. Bugün Yemen’de ölümün tüm şekilleri Suud rejiminin Yemen’de işlediği cinayetlerin sonucudur. Bu duruma hatta BM genel sekreteri Antonio Guterres bile tepki göstererek Suud hanedanından Yemen’deki ahmakça savaşa son vermesini istedi. Hatta Arabistan’ın baş müttefiki ve hamisi Amerika bile Suud rejiminden Yemen kuşatmasına son vermesini istedi. Gerçi Amerika Kudüs kararı ile Filistin milletine karşı işlediği cinayetin acısını hafifletmek için insani jest tuttuğu anlaşılıyor.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.