Yemen’de ateşkes yürürlüğe girdi

  • 18 Aralık 2018
  • 1.334 kez görüntülendi.
Yemen’de ateşkes yürürlüğe girdi

Yemen’in Hudeyde kentinde çatışan taraflar arasındaki ateşkes anlaşması yürürlüğe girdi.

İRNA’nın haberine göre, BM genel sekreterinin Yemen işleri özel temsilcisi Martin Griffiths, bu sabah yaptığı açıklamada, ateşkesi izleme komitesinin çalışmasına başladığını söyledi.

Bu arada ateşkese saatler kala dün Suudi rejimi öncülüğündeki koalisyon güçleri Yemen’in sivil yerlerini bombaladılar.

Yemen inkılabı yüksek konseyi başkanı Muhammed Ali el’Husi,  El’Hodeyde’de ateşkesin sağlanmasından memnuniyetini bildirdi. El’Hudeyde, Yemen’e insani yardımda en önemli koridor sayılıyor.

Yemen halk komitesi yetkililerinden Muhammed Abdusselam ise “Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin duyurduğu Stockholm anlaşmasına bağlılığımızı vurguluyoruz.” ifadesini kullandı.

Abdusselam, söz konusu anlaşmanın Hudeyde’de askeri operasyonların durdurulması, Taiz’de ise sükunetin sağlanması anlamına geldiğini vurguladı.

BM gözetiminde İsveç’teki görüşmelerde Yemenli taraflar arasında varılan anlaşma gereği, Hudeyde’de yerel saatle 00.00 itibarıyla ateşkes yürürlüğe sokuldu.

Yemen halkı için hayati önem taşıyan Hudeyde Limanı ve kenti için mutabakata varılan anlaşmaya göre, “BM’nin limanda lider rolü”nü üstlenmesi, Yemen’e insani yardımların önünün açılması ve böylelikle milyonlarca Yemenlinin yaşam şartlarının iyileştirilmesi bekleniyor.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, 13 Aralık’ta İsveç’te sona eren Yemen konulu istişare toplantılarının ardından yaptığı açıklamada, Yemen halkı için hayati önem taşıyan Hudeyde Limanı ve kenti için tarafların anlaşmaya vardığını duyurmuştu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.