ABD’nin Getirdiği Özgürlük: 4 Milyon Kişi Hayatını Kaybetti

  • 19 Haziran 2015
  • 1.770 kez görüntülendi.
ABD’nin Getirdiği Özgürlük: 4 Milyon Kişi Hayatını Kaybetti

ABD’de 11 Eylül 2001’de ikiz kulelere düzenlenen saldırı sonrası Müslüman terör bahanesi ile yapılan müdahalelerde 2 milyon, son 20 yılda ise batılı ülkelerin sebep olduğu savaş ve çatışmalarda ise 4 milyon insan öldü.

ABD merkezli araştırma şirketi PSR tarafından yayımlanan rapora göre ABD ve müttefiklerinin 11 Eylül’den sonraki saldırılarında Pakistan, Irak ve Afganistan’da 2 milyon kişi hayatını kaybetti. ABD’nin 1990 yılındaki Irak işgalinde ve sonrasında uygulanan ambargo sebebi ile hayatını kaybedenler eklendiğinde ise bu sayı 4 milyonu aşıyor.

PSR’nin 97 sayfalık raporu, Irak, Afganistan ve Pakistan’a yönelik askeri müdahalelerde hayatını kaybeden sivillerin sayısı üzerine hazırlanan ilk rapor olma özelliğini taşıyor. Rapora göre; ABD ve müttefikleri 2003 yılından itibaren Irak’ta en az bir milyon, Afganistan ve Pakistan’da ise en az 1.3 milyon kişinin ölümüne neden oldu. Körfez Savaşı sonrasında ise Birleşmiş Milletlerin Irak’a uyguladığı ambargo nedeniyle yarısı çocuk olmak üzere 1.7 milyon kişinin hayatını kaybettiği bildiriliyor.

Raporda ayrıca gerçek ölü sayısının medya tarafından gizlendiği belirtiliyor. Savaş sonrası Necef’te 40 bin insan defnedildiği halde resmi rakamların sadece bin 354 olduğu bilgisine yer veriliyor. Ayrıca düzenlenen hava saldırılarının da sayısının az verildiği belirtilen raporda 2005’te 25 – 120 arasında değişen hava saldırılarının sayısının sadece üç olarak verildiği kaydediliyor.

Rakamların abartılmadığı ve iyimser olarak verildiği ifade edilen raporda 1,7 milyon Iraklı sivilin öldüğü, bunlarda BM ve Batı ülkelerinin uyguladığı yaptırımların da etkili olduğu savunuluyor.

Yemen, Somali, Mali ve diğer Afrika ülkelerinin çalışmaya dahil edilmediği belirtilen raporda bu ülkelerde de 2 milyon insanın öldüğünün tahmin edildiği ifade ediliyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.