AB, İran yaptırımına 22 yıllık yasayla karşı koyacak

  • 18 Mayıs 2018
  • 1.335 kez görüntülendi.
AB, İran yaptırımına 22 yıllık yasayla karşı koyacak

AB, ABD’nin İran’a yaptırımları yeniden hayata geçirme kararına karşı 1996 tarihli “yaptırımları engelleme yasası”nı yeniden yürürlüğe sokuyor.

Avrupa Komisyonu’nun, Avrupa şirketlerinin ABD yaptırımlarına uymasını yasaklayan ve ABD yaptırımlarıyla ilgili mahkeme kararlarının tanınmamasını öngören bir yasayı uygulamaya başlayacağını bildirildi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, “Avrupa Komisyonu olarak bizim görevimiz Avrupalı şirketleri korumak. Bu nedenle yarın sabah saatlerinden itibaren 1996 tarihli “engelleme yasasının” yeniden aktif hale getirilmesine yönelik sürece başlayacağız” dedi.

Juncker, “Ayrıca Avrupa Yatırım Bankası’nın Avrupalı şirketlerin İran’a yatırımlara yardım etmesine karar verdik. Komisyon, İran’la işbirliğine devam edecek” diye konuştu.

AB’nin engelleme yasası Küba’ya uygulanan ABD yaptırımlarını aşmak için hazırlanmış ancak hiçbir zaman yürürlüğe konmamıştı. Söz konusu tedbirler, Avrupa Parlamentosu (AP) ve AB Konseyi’nin karşı çıkmaması durumunda 2 ay içinde yürürlüğe girecek.

AB ülkelerinin ikna çabalarına rağmen ABD Başkanı Donald Trump’ın İran’la 2015’te imzalanan nükleer anlaşmadan çekilme ve yaptırımları yeniden uygulama kararı, ABD’de faaliyet yürüten Avrupalı ülkeleri de etkiliyor.

Fransız enerji devi Total ve Danimarkalı taşımacılık şirketi Maersk, ABD’nin yaptırımları nedeniyle İran’daki faaliyetlerini durdurmak zorunda kalacaklarını açıklamıştı.

Öte yanda Avrupalı şirketlerin İran’daki faaliyetlerine son vermesi, halen İran’ın bir numaralı ticaret ortağı olan Çin’in önünü açabilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.