ABD Kongresi temsilcilerinden bazıları İran’a ilaç yaptırımını eleştirdi

  • 20 Aralık 2019
  • 621 kez görüntülendi.
ABD Kongresi temsilcilerinden bazıları İran’a ilaç yaptırımını eleştirdi

Amerika yönetimi özellikle Donald Trump hükümeti döneminde İran’a karşı maksimum baskı siyasetini izliyor ve bu bağlamda mayıs 2018’de Bercam nükleer anlaşmadan illegal ve tek yanlı çekilmenin ardından en yoğun yaptırımları uygulamaktadır. Trump’ın bu girişimi dünya çapında eleştirilerle karşılamakla kalmadı hatta bazı kongre temsilcileri de bu konuya itirazlarını bildirdiler.

Bu bağlamda Temsilciler Meclisi’nden 17 temsilci Amerika hazine bakanı Steven Mnuchin’e bir mektup göndererek Trump yönetimi tarafından uygulanan yaptırımların İranlıların hayatındaki olumsuz etkilerine işaretle, yaptırımlarda değişikliler yapılmasını ve böylece İran halkının hayati ilaçlara ulaşma imkanının sağlanmasını istediler.
Aralarında İlhan Omar, Rashida Talib, Ayana Presley ve Ro Khana gibi tanınan isimlerin bulunduğu söz konusu temsilciler, mektuplarında İran ile insani ürünlerin alışverişinin yapılabilmesini isterken, maksimum baskı ve yaptırım savaşının sıradan İran halkının hayatı üzerindeki olumsuz etkisini yoğun şekilde eleştirdiler.
Temsilciler meclisi Müslüman kadın İlhan Omar 18 Aralık Çarşamba günü bir tweet mesajında “Trump yönetimi, İranlıların ilaca ulaşma konusunda temel insan haklarına saldırı konusunda cevap vermeli” şeklinde yazı.
Trump hükümeti daha önce İran’a karşı uyguladığı yaptırımlarda insan haklarını gözetlediğini her ne kadar iddia etse de şimdi bu konuya asla aldırmadığı açıkça görülmektedir. Amerika hazine bakanlığı aralık 2019’un ortalarında kendi web sitesinde, İran gemicilik sektörüne uyguladığı yaptırım hedeflerinden birinin, İran ile insani ürünlerin alışverişi için kısıtlama oluşturmak olduğunu açıkça duyurdu.
Bundan önce Amerikalı yetkililer, uygulanan yaptırımlarda gıda ve ilacın müstesna olduğunu iddia ediyorlardı. Fakat o durumda bile bankacılık sektörüne uygulanan yaptırımlar nedeni ile bu süreçte bir çok engel yaşanıyordu. Şimdi ise Amerika hazine bakanlığının yönergesi ile, Washington’un bu zahiri iddiayı da açıkça bir kenara bırakarak İran halkına gıda ve ilaç yaptırımı ile daha çok baskı uygulanmasında ısrarcı olduğu görünüyor.
Amerikalılar, uyguladıkları yaptırımın İranlıların siyasetinde bir değişiklik oluşturmayacağını ve faydasız olduğuna dikkat etmeden hala yaptırım ve baskıların yoğunlaşmasında ısrar ediyorlar.
İran dışişleri bakanı Muhammed Cevad Zarif Amerika başkanının uyguladığı yaptırımlardan “ekonomik savaş” şeklinde söz ettiğine işaretle, “ben bunun adını ekonomik terörizm koyuyorum zira sıradan insanları hedef almaktadır” diyor.
Amerika’nın İran karşıtı insanlık dışı yaptırımlarının açık boyutlarından biri, İranlıların özellikle tedavisi zor olan hastaların hassas ve hayati ilaçlara ulaşmasını kasten kısıtlamasıdır. İsviçre’nin SRF sitesi, İran’da özel ilaçların eksikliği sorununa işaretle, Washington uyguladığı yaptırımlarla, İran’a ilaç satışı ve ihracatına engel oluştururken İranlı hastalar ve çocukların ölümünden sorumlu tutulmak istemiyor. SRF sitesinin belirttiğine göre Amerika İran’a daha fazla baskı uygulamak için bu ülke ve alışveriş yaptığı tüm taraflara yaptırım uyguladığını, bunun ise İran’da gıda ve ilaç eksikliğine ve bir çok insan ve özellikle kanser hastaların hayatını tehlikeye düşürdüğünü yazdı.
Kongreden 17 temsilcinin mektubu, Amerika’nın İran’a karşı tek yanlı yaptırımların insanlık dışı mahiyetini dikkate alınarak yazıldı. Fakat Trump yönetimi iç ve dış itirazlara aldırmadan hala İran’a karşı yaptırımlarda ısrar ediyor.
Washington yönetimi, İran’ı kendi gayrı meşru ve illegal isteklerine teslim almak için tarihte en yoğun yaptırımları uyguladığını vurgulamıştır.
Fakat aslında Washington’un bu insanlık dışı yaptırımlarının etkisiz olduğu nedeni ile Trump yönetimi hiç çekinmeden İran ile ilgili insanlık dışı eylemlerini yoğunlaştırmaya devam ediyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.