ABD Senatosu İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılmasını onayladı

  • 04 Ağustos 2022
  • 155 kez görüntülendi.
ABD Senatosu İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılmasını onayladı

ABD Senatosu, Finlandiya ve İsveç’in Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’ne (NATO) katılmasını onayladı.

Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’ya saldırısına tepki olarak Finlandiya ve İsveç, başlangıçta Türkiye’nin karşı çıktığı NATO’ya üyelik talebinde bulundu.

Türkiye sonunda tavizler karşılığında Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya katılımını kabul etti.

Amerikalı senatörler Çarşamba günü İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğini sadece bir aleyhte oya karşı 95 lehte oyla onayladılar.

Çarşamba günü, Fransa parlamentosu Finlandiya ve İsveç’in ezici bir çoğunlukla Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’ne (NATO) katılımını onayladı.

İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılım belgelerinin, bu iki ülkenin 5. Madde ile korunabilmesi için ittifakın 30 üyesinin tamamı tarafından onaylanması gerektiği unutulmamalıdır.

Bu ittifakın her bir üyesi tarafından onaylanması muhtemelen bir yıl kadar sürecek, ancak bu arada Finlandiya ve İsveç NATO toplantılarına katılabilir ve bilgiye daha fazla erişim sağlayabilir.

2021’in sonundan bu yana Rusya, NATO’nun doğuya doğru genişlemesini ulusal güvenliğine bir tehdit olarak bildirirken, NATO’nun bu askeri paktın üyelerini genişletme yaklaşımını gerginliğin tırmanmasının asıl nedeni olarak değerlendirdi.

Şubat 2022’nin sonunda NATO’nun ülkenin güvenlik kaygılarını hiçe saymasına karşılık Rusya Devlet Başkanı da Ukrayna’nın doğu bölgelerinden gelen yardım talebiyle bu ülkeye saldırdı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.