Alman milletvekili: Nükleer anlaşma İran-Almanya ilişkilerinde yeni dönem açtı

  • 01 Mart 2016
  • 1.116 kez görüntülendi.
Alman milletvekili: Nükleer anlaşma İran-Almanya ilişkilerinde yeni dönem açtı

Almanya Parlamentosu Dış Politika Komisyonu üyesi, İran ve P5+1 ülkeleri arasında imzalanan nükleer anlaşmanın Tahran-Berlin ilişkilerinde yeni bir sayfa açtığını söyledi.

MHA- Almanya Parlamentosu Dış Politika Komisyonu üyesi Niels Annen, Mehr Haber Ajansı’na bir mülakat verdi. Tahran-Berlin işbirliğine yönelik soruya yanıt veren Annen, nükleer anlaşmanın yürürlüğe girmesine işaret ederek, “İran aleyhine uygulanan yaptırımların kalkmasının ardından İran-Almanya ilişkilerinde yeni bir sayfanın açıldığını söyleyebilir” dedi.

Nükleer anlaşmanın İran-Almanya arasındaki ekonomik ilişkilerde yıllar sonra bir ivme yaşanmasına neden olduğunu kaydeden Annen, “Tahran-Berlin’in ekonomik ilişkileri ve iki ülke halkı arasında iletişimin artması, nükleer anlaşmanın sonuçları arasında. İran’ın nükleer anlaşmaya uyum sağlaması, ikili ilişkilerin derinleşmesinin temelini oluşturuyor” diye konuştu.

İran-Almanya ekonomik ilişkilerinin düzeyinin artmasına değinen Annen, “Birçok sektörde çok sayıda firma, İran ile ekonomik ilişkilerin geliştirilmesini takip ediyor ve bu ülkede faaliyet etmeyi bile istiyor. Çok sayıda firmanın İran’da bulunması, ekonomik ilişkilerin geleceğini etkileyebilir” diye açıkladı.

Temmuz 2015’te nükleer anlaşmadan birkaç gün geçtikten sonra borsa yatırımcılarıyla ekonomik birliklerin Alman Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel ile birlikte İran’ı ziyaret ettiğini açıklayan Annen, “Yatırım yer ve mekanından daha önemli, yatırım için gereken hukuki güvenliğin sağlanmış olmasıdır. Bir ülkede her ne kadar hukuki ve toplumsal meselelerde reformlar gerçekleştirilmişse, orada ekonomik yatırımın miktarı artar” diye ifade etti.

Bazı Alman yetkililerinin Almanya-İran ilişkilerinin normale dönmesi için İran’ın İsrail’i resmiyete tanımasını şart koştukları hususundaki soruya Annen, “İran-Almanya ilişkilerinin normale dönmesi hakkında konuşmak, aceleci davranmak demektir. Birçok Alman milletvekili, İran-Almanya ilişkilerinin normalleşmesinin İran’ın İsrail’i resmiye tanımasına bağlamışlar” açıklamasında bulundu.

Nükleer anlaşmanın en karmaşık sorunların bile müzakere ve diyalogla çözülebileceğini gösterdiğini kaydeden Annen, “İki bölgesel güç olarak İran ve Suudi Arabistan, Ortadoğu krizleri ve özellikle Suriye meselesinin çözümünde belirleyici role sahipler” diye vurguladı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.