Amerika, Kuzey-Güney Kore Arasındaki Samimi İlişkileri Baltalamaya Çalışıyor

  • 19 Ocak 2018
  • 844 kez görüntülendi.
Amerika, Kuzey-Güney Kore Arasındaki Samimi İlişkileri Baltalamaya Çalışıyor

Kuzey Kore ile Güney Kore arasında başlayan diyalog sürecini hedef alan Washington, Pyongyang’a yönelik baskının artırılmasını istedi. Beyaz Saray’ın çağrısına kulak tıkayan Seul ise görüşmeleri ‘fırsat’ olarak nitelendirdi.

ABD’nin tehdit ve saldırı politikasını bir kenara bırakarak diyalog süreci başlatan Güney Kore ve Kuzey Kore’nin yürüttüğü diplomasi, Beyaz Saray’ı rahatsız etti. İki ülke arasında gerçekleştirilen görüşmelere ilişkin açıklama yapan ABD Başkanı Donald Trump Pyongyang’a yönelik yaptırımların sürmesini savunurken, Dışişleri Bakanı Rex Tillerson bölgedeki sorunların Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un’dan kaynaklandığını söyledi. Washington’ın Pyongyang’ı hedef alan açıklamalarını görmezden gelen Seul yönetimi ise Kuzey Kore ile yapılan görüşmeleri fırsat olarak değerlendirdiklerini duyurdu.

Öte yandan, Kuzey Kore ile diyalog süreci başlatan Güney Kore’nin Dışişleri Bakanı Kang Kyung-wha, Washington’ın baskılarına boyun eğmedikleri sinyalini verdi. İngiliz BBC’ye mülakat veren Kang, yapılan görüşmeleri fırsat olarak değerlendirdiklerini söyledi ve “Bu fırsattan en iyi şekilde yararlanmalıyız. Kuzey Kore’yi herkesten daha iyi anladığımızı düşünüyorum” ifadelerini kullandı. Uzun vadede iki ülkenin de Kore Yarımadasını nükleerden arındırmaktan yana olduğunu vurgulayan Kang, Seul’ün Pyongyang’a daha fazla insani yardım gönderilmesini istediğini kaydetti.

Kim Jong-Un olimpiyatlara orkestra gönderiyor

Güney Kore’nin PyeongChang kentinde düzenlenecek Kış Olimpiyatlarının açılış törenine tek bayrak altında katılma kararı alan Kuzey Kore’nin oyunlara kaç kişilik ekiple katılacağı belli oldu. Pyongyang yönetimi, 30 yıl aradan sonra tekrar olimpiyatlara ev sahipliği yapacak olan Güney Kore’ye, sporcularını desteklemesi için 230 kadar taraftar göndereceğini açıkladı. Olimpiyat süresince Kuzey Kore’nin 140 kişilik Samjiyon Orkestrası’nın Seul ve PyeongChang’da sahne alacağı belirtilirken, heyetin tamamının 400’ü bulacağı ifade edildi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.