Amerika ve Güney Kore’nin Kuzey Kore ile Savaşa Hazırlanması

  • 08 Aralık 2021
  • 696 kez görüntülendi.
Amerika ve Güney Kore’nin Kuzey Kore ile Savaşa Hazırlanması

Amerika ve Güney Kore savunma bakanları Kuzey Kore’ye yönelik askeri siyasetlerinin değiştiğini duyurdu.

Amerika savunma bakanı Lloyde Austin ve Güney Kore savunma bakanı Suh Wook  tehditlerin araçları ve mahiyetinin değişmekte olduğuna vurgu yaparak  askeri kabiliyetlerini güncellemek ve her türlü savaşa hazır olmaya vurgu yaptı.

Amerika  Kuzey Kore’nin  füze denemeleri ve  Çin’in de  ultrasonik füzeler teknolojisine erişimi ile bölgede  güvenlik tehditleri ve araçlarını değiştirmeye çalıştığını iddia ederek  Çin ve Kuzey Kore’ye karşı koalisyon oluşturma ve cephe yaratmak istemektedir. Bu arada  son yıllarda Amerika baskıları altında  Pyong-Yang ile  ilişkilerini normalleştiremeyen Güney Kore  hala  Amerika’nın bölgedeki militaristik siyasetleri etkisi altındadır.  Buna rağmen Güney Kore hükümeti  bölgede her türlü muhtemel savaşın çıkması halinde  bu ülke ve Amerika’nın ortağı olan Japonya’nın  en çok zarar gören taraflar olduğunu biliyor.

Bu yüzden Güney Kore  Eylül ayında Birleşmiş Milletler Teşkilatı  Kore yarımadasında  savaşın resmi olarak son bulması zemininin hazırlanmasını istedi.  Böylece iki Kore arasında  anlaşmanın imzalanması ile Kore yarımadasının savaş gölgesinden çıkarılması istendi.   Çin hükümeti de  son dönemde  Güney Kore’nin bu önerisini  destekleyerek  savaşın resmi olarak son bulmasının Kore yarımadasında  barış ve istikrarın perçinlenmesine yol açacağına vurgu yaptı.

Uluslararası meseleler uzmanı Steven R. Wiseman bu hususta şöyle düşünüyor: ”  Amerika’nın Çin’in günden güne güçlenmesi dolayı ile hegemonyasının zayıflaması hususundaki kaygıları,  Washington ile ortakları arasında ilişkilerin gelişmesi ve Pekin’e karşı koalisyon oluşturmanın  çerçevesini oluşturur.

Gerçekte Amerika  Kore yarımadasındaki  askeri varlığını izah etmek ve  Doğu Asya’da Çin’i kuşatma amacı ile  varlığını haklı çıkarmak için  Seul ve Pyongyang arasındaki ilişkilerin  normalleşmemesini istemesinin yanı sıra  her daim  savaşın son bulma anlaşmasının  da imzalanmasını engellemektedir.

Amerika  Çin ve Kuzey Kore’yi tehdit göstererek bu iki ülke etrafındaki denizlerde  askeri varlığını pekiştirerek  bir yandan da Güney Kore topraklarına THAAD füze savunma sistemlerini de yerleştirmek istemektedir.

Amerikalı teorisyen Joseph Nie bu hususta şöyle diyor:  ” Pentagon’daki konuların çoğu Çin’in ve ardından Güney Kore’nin imajını zedelemek ve  bu iki ülkeyi tehdit göstermek doğrultusundadır. ”

Çin’in  son girişimi çerçevesinde  ultra son füzeleri denemesi, Amerika hükümeti için Pekin’i füze programlarını güçlendirmek ile itham etmesi için iyi bir bahane sağlamıştır. Bu bağlamda Amerika Güney Kore ve Japonya gibi bölgesel ortaklarını  yeni askeri programları hayata geçirmeye ve askeri teçhizatları ve donanımlarını güncellemeye teşvik ve zorlamaktadır.  Bunun açık ve net sonucu ise  bölgede Soğuk Savaş döneminde görülen silahlanma yarışları ve rekabetlerinin  şiddetlenmesidir.  Buna rağmen   Amerika füze kapasitesi açısından zaten Çin’in füze kapasitesinin çok ötesindedir.  Ancak  Çin’i füze depoları yapmak için büyük masraflar yapmakla suçlayarak  ve bunun bölge güvenliği için tehdit oluşturmakla itham ederek ayrıca Kore yarımadasında savaş ve huzursuzluk alevlerini körükleyerek  kendi sinsi amaçlarını gerçekleştirmek ve bölgeye sızma politikalarını hayata geçirmek istiyor.  Kuşkusuz Güney Kore ve Japonya’nın  ekonomik programları da bu siyasetlerden etkilenecektir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.