Amerika’nın Suriye’deki saldırıları, BM açısından savaş suçu

  • 13 Eylül 2019
  • 996 kez görüntülendi.
Amerika’nın Suriye’deki saldırıları, BM açısından savaş suçu

Amerika elebaşlığında 2014 yılında sözde IŞİD ile mücadele koalisyonu kuruldu ve Suriye’de operasyonlarına başladı. Bu koalisyon şimdiye kadar Suriyeli sivillere yönelik sayısız saldırıda şimdiye kadar bir çok sivilin ölümü veya yaralanmasına sebep oldu.

Bu bağlamda BM Soruşturma Komisyonu yayınladığı son raporunda sözde IŞİD karşıtı koalisyonun bu yıl yaptığı saldırıların savaş suçları kapsamına girebileceğini açıkladı. Amerika elebaşlığındaki koalisyon güçlerinin sürdürdüğü hava saldırılarında siviller ve askeri hedefleri ayırmak için gerekli önlemlerin almadığının altı çizildi.
Her ne kadar söz konusu son hava saldırıları İdlib’de ve teröristlere yönelik bahanesi ile yapılsa da yine neden koalisyon saldırılarının birçok sivilin ölümüne sebep olduğu sorusu akıllara gelir.
Sözde IŞİD’e karşı koalisyonun savaş suçu işlemesi ile ilgili ilk kez rapor yayınlanmıyor. Bundan önce de Suriye İnsan hakları Sitesi yayınladığı raporda Amerika koalisyonun Rakka’da aralarında 543’ü çocuk, 346’sı kadın olmak üzere 2 bin 323 kişiyi öldürdüğünü duyurdu.
Raporlara göre Amerika, Fransa ve İngiltere savaş uçakları 6 haziran 12 kasım 2017 tarihleri arasında Rakka’yı yoğun şekilde bombaladılar. Uluslararası Af Örgütü de haziran 2018’de yayınladığı raporda sözde IŞİD karşıtı koalisyonu Rakka’da yüzlerce sivilin ölümünden sorumlu tuttu. Uluslararası Af Örgütü yetkililerine göre bu saldırılar, savaş suçu sayılabilir. Saldırıların en az %90’ı Amerika savaş uçaklarınca gerçekleşti. Sözde IŞİD teröristlerine karşı kurulan koalisyonun Rakka saldırılarında, sivilleri korumak ve desteklemek ya da sivil kayıpları en aza indirmek için gereken önlemler kesinlikle alınmadı.
Amerika’nın Rakka’da sivil kayıplara yönelik umursamazlığı, batılıların 2016’nın sonlarında Suriye ordusu ve müttefik güçlerinin, Halep kurtuluş operasyonları ve de günümüzde İdlib’in teröristlerden kurtarma harekatında Rusya ve Suriye savaş uçaklarının sivilleri bombalamalarına yönelik geniş karalama kampanya yürüttükleri bir dönemde yaşanıyor.
Sorulması gereken soru şu, “eğer hava saldırılarında sivilleri öldürmek insanlık dışı bir hareketi ise neden Amerika ve sözde IŞİD ile mücadeledeki ortakları Rakka halkının katliamı ile ilgili ikna edici hiçbir açıklamada bulunmuyor, hatta pratikte olaya kayıtsız kalıyor ve sivil kayıplarını teröristlere yönelik saldırıların tali hasarları olarak nitelendiriyorlar?”
Mevcut deliller ve kanıtlar söz konusu hava saldırılarında sözde IŞİD karşıtı koalisyon güçleri ve özellikle Amerika savaş uçaklarının sivil kayıpları en aza indirmek için hiçbir önlem almadıklarını ve bu konuda umursamaz davrandıklarını gösteriyor. Aslında söz konusu hava saldırılarının bir çoğu uygunsuz, haddinden fazla yoğun veya hedefsiz saldırılarmış.
Görünüşe göre Amerika ve ortakları için önemsiz olan tek şey, onların hava saldırıları sonucu ölen ya da yaralanan sivil insanların hayatıdır. Bu konu ise savaş suçunun en bariz örneğidir.
Suriye yönetimi defalarca BM ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nden sözde IŞİD karşıtı koalisyonun cinayetlerine son vermesini istemiştir. Nitekim siyasi meseleler uzmanı Şuayb Behmen’in de belirttiği gibi, Amerika elebaşlığında koalisyonun Suriye’de gerçekleşen hava saldırıları ve operasyonlar daha çok terörist grupları desteklemek ve Beşar Esad yönetimini zayıflatma doğrultusundadır.
Esasen Amerika ve müttefiklerinin sözde IŞİD karşıtı koalisyon çerçevesinde Suriye’deki askeri müdahalesi, savaştan acı çeken Suriye halkının sırf acılarını daha da arttırmıştır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.