Amiral Tengsiri: Bölge ülkeleri, Fars Körfezi’nin güvenliğini temin edebilir

  • 29 Nisan 2020
  • 785 kez görüntülendi.
Amiral Tengsiri: Bölge ülkeleri, Fars Körfezi’nin güvenliğini temin edebilir

İran Devrim Muhafızları Ordusu Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral Alirıza Tengsiri, İran’ın hiçbir ülkenin topraklarında gözü olmadığına işaretle, bölge ülkelerinin Fars Körfezi’nde güvenlik sağlayabileceğini, yabancıları oradan çıkarabileceklerini kaydetti.

Fars Körfezi’nin öneminin petrol ve doğalgaz kaynakları için olmadığına dikkat çeken Amiral Tengsiri, Portekizlerin coğrafi ve hava şartları sorunlarına rağmen 117 sene burada bulunduklarını ve ardından İngilizler ve daha sonra da Amerikalılar’ın bu bölgeye geldiklerinin Fars Körfezi’nin önemini gösterdiğini vurguladı.
Komutan Tengsiri ayrıca Fars Körfezi’nde hayatını kaybeden şehitleri rahmetle anarak, burada canlarını feda eden büyük şehitlerin Fars Körfezi’nin “Fars Körfezi” ve adalarının da Fars Körfezi adaları olarak kalmasını sağladıklarını kaydetti.
Bu arada, İran’da Fars körfezi milli günü dolayısıyla İran İslam Cumhuriyeti bayrağı Cemaran kruvazöründe göndere çekildi.
Çarşamba günü bazı komutanların ve donanmaya bağlı savaş gemilerinin katılımı ile Fars körfezinin mavi sularında düzenlenen törende konuşan Hürmüzgan valisi Feridun Himmeti şöyle dedi:
29 Nisan Fars körfezinde İran’a ait adaların sömürücülerin 500 yıllık işgalinden kurtuluş yıldönümü, İran milleti ve güneyinde yaşayan insanların istikbar karşıtlığını ve özgürlük ruhunu simgelemektedir. Fars Körfezi asırlar boyu Portekizler, Hollandalılar, İngilizler ve Amerikalıların cirit attığı bir saha oldu, ancak İran milleti ve en başında Hürmüzgan halkı Fars körfezinde sınırların koruyucuları olarak Portekiz sömürüsüne ebediyen son verdiler ve başta Hürmüz adası olmak üzere Fars körfezindeki tüm adaları kurtardılar. Bugün 29 Nisan 2020 Portekizli sömürücülerin 1622 yılında İran’ın güneyinde yer alan sulardan ihraç edildiği gün olarak Fars körfezi milli günü olarak adlandırılmıştır.
Fars körfezi tarih boyunca önemli bir deniz yolu olarak her daim siyasi önem arz eden ve günümüzde de en önemli uluslararası deniz yolu olarak bilinen bölgedir. Fars körfezi uluslararası ticarette de önemli rol ifa etmiş ve bu yüzden bölgesel ve küresel güçlerin çekişme sahası olmuştur.
Fars körfezinin kıyılarında yer alan bazı Arap Emirlikler son yıllarda Batılı devletlerin kışkırtmaları ile Fars körfezinin adını değiştirmeye çalışmasına rağmen bu sular tarih boyunca bu adla bilinmiştir ve bilinmeye de devam edecektir.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.