AP Suud ittifakına silah ambargosu uygulanmasını istedi

  • 15 Kasım 2018
  • 1.276 kez görüntülendi.
AP Suud ittifakına silah ambargosu uygulanmasını istedi

Avrupa Parlamentosu AP milletvekilleri Avrupa’nın S. Arabistan’ın Yemen’e dayattığı savaşta silah temin etme rolünü eleştirerek tüm üye ülkelerin Suud ittifakına silah satışını durdurmalarını istedi.

Çarşamba günü bir bildiri yayımlayan AP milletvekilleri Avrupa ülkelerinin silah ihracatının düzenli bir şekilde denetlenmesine yönelik duyarsızlığın yaptırım mekanizması ile telafi edilmesi gerektiğinin belirtti.

AP milletvekilleri ayrıca AB üyelerinin silah ihracatı gözetilmesini ve Avrupa ülkeleri S. Arabistan’ın Yemen’e karşı kurduğu ittifakte yer alan ülkelere silah ihracatını boykot etmelerini istedi.

AP milletvekilleri bildirilerinde S. Arabistan’a bir çok silah ihracatı Avrupalı ülkelerce yapıldığını, oysa Suud rejimine silah ihracatı Avrupa’nın bir ülkeye silah satmak için o ülkenin uyması gereken 8 kriterden 6’sının Suud rejimi tarafından ihlal edildiği halde gerçekleştiğini, bu da AB’nin silah ihracatını denetleme mekanizmasını zayıflattığını vurguladı.

Bildiride Suud rejimine savaş gemisi satmak Yemen’e uygulanan deniz kuşatmasını takviye ettiği, savaş uçakları ve güdümlü bombalar da Suud rejiminin hava saldırılarında etkili olduğu ve Yemen milletinin acılarını arttırdığı vurgulandı.

Suud rejimi Amerika’nın yeşil ışık yakması ve BAE gibi bazı Arap rejimleri yanına almasının ardından Mart 2015’te Yemen’e saldırdı ve bu ülkeyi karadan, havadan ve denizden kuşatma altına aldı. Bu savaşta şimdiye kadar 14 bin Yemenli hayatını kaybetti, on binlerce Yemenli yaralandı ve milyonlarcası da mülteci durumuna düştü.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.