Arap Birliği’nin İran ve Hizbullah karşıtı bildirisine tepkiler

  • 20 Kasım 2017
  • 1.194 kez görüntülendi.
Arap Birliği’nin İran ve Hizbullah karşıtı bildirisine tepkiler

Suudi Arabistan’ın talebi üzerine dün Kahire’de toplanan Arap Birliği Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın sonuç bildirgesinde İran ve Lübnan Hizbullahı’na yönetilen suçlama ve iddialar, tepkilere yol açtı.

Bu bağlamda, İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, teröristleri destekleyen ve kışkırtan ve de Yemen’e savaş açan Suudi Arabistan’ın İran’ı istikrarsızlıkla suçlamasının gülünç ve maskaralık olduğunu söyledi.

Zarif, dün twitter hesabından yaptığı açıklamada, Suudi rejimi kralının İran’a yönelik suçlamasının maskara olduğunu zira bizzat Suudi rejiminin kendisinin teröristleri her açıdan desteklediği, Yemen’de savaş çıkardığı ve Katar’ı inzivaya sürüklediğini ve Lübnan’da buhranı kışkırttığını bildirdi.

Filistin İslami Direniş Grupları, Arap Birliği tarafından Lübnan Hizbullahı’nın terör örgütü olarak ilan edilmesine sert tepki gösterdi.

Filistin Direniş Grupları İttifakı, Lübnan Hizbullahı’nın Arap Birliği Dışişleri Bakanları’nca terörizmle suçlanmasını kınadı.

Filistin Direniş Grupları İttifakı; Hizbullah’ın Arap Birliği’nce “terörist” olarak nitelendirilmesinin, İsrail, ABD’ye hizmet ve Suudi Arabistan’a yaranmak için olduğunu vurguladı.

Aynı ittifak, Arap Birliği Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın sonuç bildirgesini tehlikeli niteleyerek, Hizbullah’ın İsrail ve terörizme karşı en önemli direniş gücü olduğunu kaydetti.

Filistin İslami Cihat Hareketi Sözcüsü; Arap Birliği Dışişleri Bakanları’nca Hizbullah’ın terörizmle suçlanmasına tepki gösterdi.

Filistin İslami Cihat Hareketi Sözcüsü Davut Şahab da yaptığı açıklamada; Hizbullah’ın terörizmle suçlanmasının kabul edilemez olduğunu, zira Hizbullah’ın Siyonist rejime karşı mücadele eden bir teşkilat olduğunu, bu yüzden Hizbullah’ın suçlanmasının Siyonist rejimin politikaları doğrultusunda olduğunu vurguladı.

Hizbullah’ın Arap Birliği tarafından terörizmle suçlanmasını bu birlik için bir kara leke sayıldığını da İslam Cihat Sözcüsü sözlerine ekledi.

Öte yandan Filistin Kurtuluşu İçin Ulusal Cephe Siyasi Büro üyelerinden Kaid Gul bugün yaptığı açıklamada; Hizbullah’ın terörizmle suçlanmasının ABD yönetimi ve işgal rejiminin kendi topraklarını kurtarmak için mücadele veren direniş gruplarını şeytan olarak lanse etme çabaları doğrultusunda olduğunu kaydetti, Arap Birliği Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın sonuç bildirgesinin işgal rejimi ve müttefiklerine bedavadan verilmiş hizmet sayıldığını ifade etti.

Yemen Devrim Yüksek Komitesi Başkanı Muhammed Ali Husi de Kahire’de düzenlenen Arap Birliği Dışişleri Bakanlığı Toplantısı’na twwiter hesabı üzerinden tepki göstererek, Kahire toplantısını sonuçsuz bir toplantı olarak niteledi.

Husi, Suudi Arabistan’ın Arap Birliği Toplantısına sırf “eli kolu bağlı olmayacak” demek için gittiğini ifade etti.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil Cubeyir Kahire’de yaptığı açıklamada, İran’ı Arap ülkelerinin iç işlerine karışmakla suçlayarak, ülkenin İran’ın müdahalelerine karşı eli kolu bağlı olmayacağını ifade etti.

Husi, “Kahire toplantısında Lübnan Hizbullahın’a terörist demek yerine, İsrail’in nükleer silahları başta olmak üzere gasıp rejimin tehditlerinin ele alınıp, Tel-Aviv’in terör rejimi olarak açıklanması bekleniyordu” diye yazdı.

Yemen Devrim Yüksek Komitesi Başkanı, Hizbullah’ın terör örgütü olarak ilan edilmesinin, ABD Başkanı Donald Trump’ın tweetlerine benzediğini kaydetti.

Arap Birliği Dışişleri Bakanları dün Suudi Arabistan’ın talebi ve BAE, Bahreyn ve Kuveyt’in kabulü üzerine sözde “İran’ın Arap ülkelerinin iç işlerine müdahaleleri” gündemiyle acil olarak toplandı.

Toplantının ardından İran ve Hizbullah terörizmle suçlandılar.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.