Asya-Afrika Zirvesi Endonezya’nın başkenti Cakarta’da yapıldı

  • 22 Nisan 2015
  • 696 kez görüntülendi.
Asya-Afrika Zirvesi Endonezya’nın başkenti Cakarta’da yapıldı

Asya-Afrika Zirvesi Endonezya’nın başkenti Cakarta’da başladı. Asya-Afrika Konferansının 60. Yıl Dönümü ile Yeni Asya-Afrika Stratejik Ortaklığı’nın 10. Yıl Dönümü Anma Töreni’nin açılış konuşmalarında yeni bir dünya düzeni kurulması ve modası geçmiş düşüncelerin bırakılması gerektiği dile getirildi.

Japonya Başbakanı Şinzo Abe ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in de aralarında yer aldığı Afrikalı ve Asyalı liderlerin katılımıyla gerçekleştirilen zirvede dünyada mevcut olan finansal güçlerin eski uygulamalarından kurtulması ve büyüyen ekonomilerin önünü açması gerektiği dillendirildi.

Son yıllarda ikili ilişkilerde sıkıntılar yaşayan Çin ve Japonya’nın liderlerinin de zirve sırasında ikili görüşmelerde bulunacağı ve aralarındaki sorunları görüşecekleri bildirildi. Japonya Çin’in bölgede askeri olarak yayılmacı bir politika izlediği eleştirisinde bulunurken, Çin de Japonya’yı benzer gerekçelerle suçluyor.
YENİ DÜNYA DÜZENİ

Zirveye ev sahipliği yapan Endonezya Devlet Başkanı Joko Vidodo, küresel ekonomik sorunların hala Uluslar arası Para Fonu (IMF), Dünya Bankası ve batının kontrolündeki Asya Kalkınma Bankası aracılığıyla çözülebileceğini savunuyor.

Ancak Vidodo, bu bankaların politikalarını değiştirmesi gerektiğini söylüyor. Endonezya lideri, “Değişmesi gereken şeyler var. Yeni bir uluslar arası ekonomi düzeni oluşturmak zorundayız. Bu düzen gelişmekte olan ekonomilere açık olmalı.” dedi.

İkinci Dünya Savaşı’nın ardından dünyadaki ekonomiyi IMF ve Dünya Bankası yönlendirmeye başladı. Bu iki bankanın ABD ve Avrupa’yı ekonomik güçler olarak ortaya çıkardığı belirtiliyor.

Vidodo konuşmasında Çin öncülüğünde kurulan Asya Altyapı Yatırım Bankası (AIIB) ile ilgili herhangi bir atıfta bulunmadı. Banka, ABD’nin kontrolündeki IMF, Dünya Bankası ve Asya Kalkınma Bankası’na rakip olarak gösteriliyor. Yine de Endonezya, AIIB’in yaklaşık 60 kurucu üyesinden biri.

ABD ve Japonya, Çin’in Asya-Pasifik bölgesindeki ve küresel ekonomideki etkisini artırması öngörülen ve bununla birlikte ABD’nin bölgede etkisini artırma çabalarına tehdit olarak ifade edilen AIIB’e destek vermedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.