Bahreyn’de Rejim Tarafından Yapılanlar Suudi Arabistan’ın Yeşil Işık Göstermesi İle Gerçekleşiyor

  • 30 Temmuz 2016
  • 835 kez görüntülendi.
Bahreyn’de Rejim Tarafından Yapılanlar Suudi Arabistan’ın Yeşil Işık Göstermesi İle Gerçekleşiyor

Iraklı insan hakları aktivisti Sahir El-Arabi İran Haber Ajansının uluslararası bölümünün muhabiri ile yaptığı röportajında, Al-i Halife’nin Bahreyn halkının haklarını çiğnediğini vurguladı.

Iraklı aktivisitin açıklamasının satır başları şöyle: Al-i Halife, Bahreyn halkının 5 yıl önceden başlamış olan devrimini durdurmakta, rezilce bir yenilgi tecrübe etti. Bahreyn’in yine şiddetlendirdiği uygulamalar bir tek Şeyh İsa Kasım’ın vatandaşlığını iptal etmek ve onu cezalandırmak ile sınırlı kalmıyor, El-Vifak partisinin kapatılması ve aynı zamanda Bahreynli insan hakları aktivistlerine baskı uygulaması ve hatta bazılarını tutuklaması veya farklı şekillerde cezalandırması bu uygulamaların diğer örnekleridir.

Bahreyn halkı bir tek beraberlik ve adalet istiyor. Bu olaylar Bahreyn rejiminin Bahreyn halkının devamlı ve kesintisiz devrimini durdurmakta dar bir geçite vardığını gösteriyor. Ancak Al-i Halife rejimi halkın devrimini hala şiddetle bastırıyor ancak bilmesi gereken şey bu baskılar ve bastırmaların söz konusu rejim için hiç bir sonuca vesile olmayacağıdır çünkü Al-i Halife rejimi halkın taleplerine ve isteklerine yanıt vermekten kaçıyor oysaki Bahreyn halkı tezahüratlarında bir tek adalet ve beraberlik istediklerini dile getiriyorlardı.

Bahreyn’deki Olaylar, Suudi Arabistan Rejiminin Yeşil Işığı İle Gerçekleşiyor

El-Arabi röportajının devamında Bahreyn olaylarının iç ve dış nedenlere dayalı olduğunu belirterek şöyle konuştu: İç nedenler arasında Bahreyn hükumetinin, halkının isteklerini yerini getirmekte başarısız olması ve yöntem olarak halkının isteklerini bastırmayı seçmesi yer alıyor. Bu tezahüratların dış nedenleri konusunda ise, Bahreyn’deki olayların Suudi Arabistan’ın yeşil ışık göstermesi ile gerçekleştiğini düşünüyorum.

Suudi Arabistan bölgede zor günler yaşıyor ve bir Yemen, Irak ve Suriye gibi birçok savaşta yenilgiye uğramıştır. Dolayısıyla Bahreyn’den yenilgiye uğradığı bölgelere baskı uygulamak için yararlanmak istiyor. Bütün bunlar Bahreyn halkının barış sever bir halk olmasına rağmen gerçekleşiyor. Bahreyn milleti bir tek kendi hakkını savunmaya çalışıyor ancak rejimin bastırımlarına maruz kalıyor.

Bahreyn halkı kendi dini liderini savunup destekleyecektir. Bahreyn halkı kendi tarihleri boyunca karşılaşmadıkları bastırımlar ve baskılara maruz kalmış durumda ancak bu millet azimli bir millet olarak dini liderleri Ayetullah Şeyh İsa Kasım’ın yanında yer alıyor. Bundan dolayı halkın haftalar öncesinden Ayetullah Şeyh İsa Kasım’ın evinin etrafında toplandıklarını ve her gün şehirlerde ve köylerde toplanıp rejime itiraz ettiklerini görebiliyoruz.

Iraklı aktivist açıklamasını şu cümlelerle sonlandırdı: Millet Al-i Halife ile yaşadığı sorunları, gerçek sorunlar olarak nitelendiriyor çünkü bu rejim ülkenin halkını ve Şii mezhebini hedef almış durumda. Dolayısıyla bu çatışmalar ve savaşlar Bahreyn halkı için büyük önem ifade ediyor. 5 yıldır 10’larca şehit, yüzlerce yaralı verip, binlerce hapis cezası almış Bahreyn halkının azimli kalacağına ve Ayetullah Şeyh İsa Kasım’ı destekleyeceklerine inanıyorum.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.