Beşşar Caferi: Hangi Dünya Barışı ve Güvenliğinden Söz Ediyoruz?

  • 16 Åžubat 2016
  • 919 kez görüntülendi.
Beşşar Caferi: Hangi Dünya Barışı ve Güvenliğinden Söz Ediyoruz?

Suriye’nin BM’deki Daimi Temsilcisi Beşşar el Caferi uluslar arası güvenlik ve barışın yanı sıra kanun egemenliğinin pekiştirilmesi için egemen devletlerin egemenliklerine ve toprak bütünlüklerinin selametine saygı duyup korunmaları gereğinin altını çizdi.

BM Güvenlik Konseyinin dün Dünya Barışı ve Güvenliğini Koruma, Misak İlkeleri ve Hedeflerine Saygı Duyma’ sloganı altında düzenlediği açık tartışma oturumunda Suriye adına konuşan Caferi; kimi tarafların BM misakı ve uluslar arası kararları yeni ve saptırılmış terimlerle çarpıtmaya çalıştıklarına vurgu yaptı.

Caferi BM misakı ve kanunlarını korumakla yükümlü kimi tarafların bu karar ve kanunları kendi ajandaları yönünde sürükleyip çarpıttıklarına işaret eden Caferi; tarihte yaşanan tecrübelerden ders almayıp çarpıtılmış ve asılsız iddialarla egemen devletlere askeri müdahalede bulunmanın tehlikesine vurgu yaptı. Caferi ABD, Fransa ve İngiltere’nin Ortadoğu devletleri ve halklarına yönelik politikalarının yol açtığı insanlık facialarını görmezden geldiklerine vurgu yaptı.

BM’nin kimi devletler tarafından hegemonyaya alınması nedeniyle güvenirliği ve etkisinin sabote edildiğini belirten Caferi; birçok meselede sorumluluğunu sütlenme ve meşru kararların hayata geçirilmesinde aciz kaldığını ifade etti.

Caferi kimi devletlerin IŞİD’e karşı savaş bahanesi altında Suriye’ye askeri müdahalede bulunma çabalarını eleştirdi. Bu devletlerin Suriye’de beş yıla yakın süredir IŞİD, Nusra Cephesi, Ahrar el Şam İslami Hareketi, İslam Ordusu ve daha muhtelif isimler altında çokuluslu tekfirci ve kiralık teröristlerle vahşi eylemlerde bulunan terör örgütlere muhtelif tür destek temin ettiklerinin altını çizen Caferi; bu devletler dahil herkesin Suriye’de hükümet ve orduyla koordinasyon haricinde terörle mücadelenin başarılı olmasının mümkün olmadığını irdelemesi gerektiğinin altını çizdi. Caferi Suriye hükümeti ile koordinasyon ve işbirliği olmaksızın terörle mücadele adı altında herhangi bir dış müdahalenin durumları daha da tırmandıracağını, terör ve kaosun daha çok yayılmasına yol açacağını vurguladı.

Suriye’nin BM’deki Daimi temsilcisi Caferi; Suriye’de terörle mücadele ettiklerini, Suriye halkının yaşadığı insani durumları politikleştirip her fırsatta baskı aracı olarak kullanan bu devletlerin bizzat kendilerinin Suriye halkına gıda ve ilacı yasaklayan yaptırımlar uyguladıklarına da dikkat çekti.

BM ve bu devletlerin iddialarındaki sahtekarlıklarına işaret eden Caferi; terörle mücadele başta olmak üzere BM misakı ve Güvenlik Konseyinin ilgili kararlarının kimi devletler tarafından açık ve net bir şekilde ihlal etmeleri karşısında sessiz kalmaları ve hatta bu ihlallere örtü yada teşvik temin etmelerinin ne anlama geldiği sorusuna dikkat çekti. Caferi Türkiye ve Suudi Arabistan rejimlerinin uluslar arası terör örgütleri listelerinde yer alan IŞİD ve Nusra Cephesi dahil tüm terör örgütlere açık ve sınırsız desteklerinin artık her kes tarafından bilinmesine rağmen BM, Güvenlik Konseyi ve terörle mücadele ettiklerini iddia eden devletlerin bu konuda kıllarını bile kıpırdatmadıklarını ifade etti.

Caferi tüm bunların ışığında BM Güvenlik Konseyinin hangi dünya barışı ve güvenliğinden söz ettiğini, BM misakı ve ilkelerine nasıl bir saygıyı tartıştığı sorusunun altını çizdi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.