Beyaz Miğferliler’in Tahliyesi İle İlgili Yeni Ayrıntılar İfşa Edildi

  • 29 Temmuz 2018
  • 1.579 kez görüntülendi.
Beyaz Miğferliler’in Tahliyesi İle İlgili Yeni Ayrıntılar İfşa Edildi

Rey el Yevm’in haberine göre; İsrail ile Beyaz Miğferler örgüt arasındaki ilişkilerin derinliği hakkında her günü yeni ayrıntılara ortaya çıkıyor. Haaretez gazetesi dün Ortadoğu muhabiri Semdar Peri’nin kaleme aldığı yazıda; Beyaz Miğferliler’in işgal altındaki Golan’a ve buradan Ürdün’e tahliyesi hakkında yeni ayrıntıları paylaştı.

İsrailli ve Batılı kaynaklar ve de Beyaz Miğferler Örgütü mensupları ve İsrailli gazetecilerin sözlerine istinaden kaleme alınan bu yazıda, bazı belirsiz konular üzerindeki perdeler aralanıyor.

Örneğin Beyaz Miğferler Örgütü mensuplarından biri şöyle diyor: Geçen pazar günü Beyaz Miğferliler’i taşıyan otobüse binmek için kendi dostlarıma yetişemedim. Bunun için Türkiye sınırındaki küçük bir köye saklandım. İsrailli gazeteci (Peri) bana Suriye ordusunun saldırılarından korunma için Türkiye’ye kaçmamı önerdi. Ancak ben, “Türkiye’de durumun daha kötü olduğunu söyledim. Bu hükümet bizi kurup, kendi topraklarında eğitti. Bize yönelik pozisyonunu değiştirmiş ve artık bize güvenmiyor ve hakkımızda çok olumsuz düşünüyor” şeklinde söyledim.

Yazıdan İsrailli gazetecinin Beyaz Miğferliler Örgütü’nün bazı mensuplarıyla telefon ve internet üzerinden temas kurup yazıştığı anlaşılıyor. Haaretz’in sadece kod adlarını yazdığı iki Beyaz Miğferli, Golan’a gitmek üzere örgüt mensuplarını taşıyan otobüslere yetişmediği için Suriye’de kaldıklarını söylediklerini bildirdi.

Aynı kişiler, hayatlarının tehlikede olduğu için İsrail ve Arap ülkelerinden harekete geçmelerini isteyerek, Suriye hükümetinin onları ve dostlarını kara liseye aldıklarını söylediler.

Tel-Aviv’deki siyasi kaynakların açıklamalarına göre; Suriye’nin güneyinden Beyaz Miğferliler’in Belçika’nın başkenti Brüksel’e tahliye operasyonu için hazırlıklar aylar önce başladı. Peri, üst düzey bir diplomattan naklen, Kanada’nın bu örgüt mensuplarının tahliyesini gündeme getiren ilk taraf olduğunu çünkü Beyaz Miğferliler’in Suriye’de hayat ve güvenliğinin ciddi tehlikede olduğunu söylediğini belirtti. Ardından İngiltere, Hollanda, Fransa ve ABD bu öneriyi desteklediler. Ana plana göre; Beyaz Miğferliler, Suriye’den Ürdün’e taşınacaktı. Ancak bu ülkelerden bazılarının Suriye ordusunun tahliye operasyonuna engel olabileceği endişesiyle işgal topraklarına onları tahliye etmekten başka bir yolun olmadığı kanaatine vardılar.

Söz konusu İsrailli gazetesi, Beyaz Miğferliler’in ABD veya işgal topraklarına taşıma olasılığının olmadığını çünkü Netanyahu’unun Suriye ve Rusya ile yeni bir kriz istemediğine vurgu yaptı.

Suriye’de bulunmakta olan Beyaz Miğferliler’den biri de, Haaretz’e aile bireylerinin İsrail hastanelerinde tedavi altında olduğunu söyledi.

Peri, İsrail’e kaçmaya çalışan Beyaz Miğferliler’den bir diğerinin de örgüt mensuplarının aylık maaşının 200 dolar olduğunu söylediğini aktardı.

İsrailli şarkiyatçı yazının son bölümünde şöyle yazdı: Tel-Aviv’deki yetkililere gidip, onlardan İsrail’in Beyaz Miğferliler’in diğer üyelerini uçak ile başka ülkelere taşımasıyla ilgili iddiaları sordum. Onlar, “böyle bir şey olursa sizce biz onu ifşa eder miyiz? yanıtını verdiler.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.