Birleşmiş Milletler: ‘Golan’ın hakimiyeti Suriye’nin hakkıdır’

  • 17 Kasım 2018
  • 1.338 kez görüntülendi.
Birleşmiş Milletler: ‘Golan’ın hakimiyeti Suriye’nin hakkıdır’

BM Genel Kurulu dün ırkçı İsrail’in işgalindeki Suriye’nin topraklarından Golan’ın Suriye egemenliği lehine karar verdi ve İsrail işgali tarafından alınan tüm icraatların batıl ve boş olduğunu varsaydı.

Karar tasarısı lehine 151 ülke kabul oyu kullanırken, sadece ABD ve işgalci İsrail ret oyu kullandı 14 ülke de çekimser oy kullandı.

Suriye’nin BM Daimi Temsilcisi Beşar Caferi, BM Kurulu 4. Komitesinin 28. Toplantısı 73. Oturumunda yaptığı konuşmasında, söz konusu karar tasarısı lehine ezici çoğunlukta oy kullanmasının, işgal yoluyla var olan “İsrail” otoritesine, Suriyeli Golan’ı işgalinin kabul edilemez bir durum olduğunu, uluslararası misak ve ilkeleri hükümlerini ihlal ettiğini, işgal ettiği bütün Arap topraklarını derhal terk etmesi gerektiğini belirten açık bir mesaj olduğunu söyledi.

ABD’nin Karar Tasarısı aleyhine oy kullanmasının garipsenmeyeceğini çünkü Washington’un bölgeye yönelik savaşlarında işgalci İsrail’in temel ortağı ve koruyucusu olduğunu belirten Caferi, Golan’ın kaynaklarını Amerikan şirketleri kanalıyla gasp ettiğini ve çaldığını bunun da bütün uluslararası örf ve kanunlara aykırı olduğunu, ayrıca ABD’nin Suriye toprakları üzerinde kuvvetlerini bulundurması ve IŞİD teröristlerini koruması yoluyla İsrail suçlarını örtbas ettiğine dikkat çekti.

ABD ve İsrail dışında dünya ülkelerinin çoğunun karar tasarısı lehine oy kullanmasının bütün dünyaya Amerikan’ın Orta doğuda barış sürecinin hamisi olduğu yönünde iddia ettiği rolünün bittiğine dair açık bir mesaj olduğunu açıklayan Caferi, ABD’nin BM Güvenlik Konseyinde daimi üye ve BM merkezinin New York’ta olması itibariyle barışın sağlanması, İsrail işgalinin sona erdirilmesi ve aralarında Golan’ın Suriye’ye verilmesinin bulunduğu işgal edilen Arap topraklarının asıl sahiplerine verilmesini sağlamak için uluslararası bir koalisyon kurması gerekirdi diye ifade etti.

İşgalci İsrail delegasyonuna cevabında Caferi, “İsrailli elçi” “İsrail” Golan’dan çekilmeyeceğini söylüyor, öyleyse sizlerin önünde şunu anlamasını istiyorum, eğer “İsrail” işgal edilen Golan’ın Suriye’ye iadesi yönündeki uluslararası kararlara kulak asmaz ise, kendisi kapıyı başka seçenekler önünde açıyor, bu seçenekler savaş seçenekleridir, barış yoluyla veya savaş yoluyla Golan’ı geri alacağız.. Bu bizim “İsrail”e ve elçisine mesajımızdır” dedi.

Suriye’nin Golan tepeleri bölgesi 1967 savaşında terör rejimi İsrail’in işgaline geçmişti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.